Doe de test: Wat voor impact heeft jouw levensstijl op de aarde?

En nog meer praktische tips voor een duurzamer leven!

Als je de lat niet te hoog legt, heb je grote kans dat je je groene voornemens volhoudt en dat de wereld er ook echt iets aan heeft. Daarom houden we het heel simpel, met praktische tips voor je garderobe, eetpatroon en woonsituatie. Wat voor impact heeft jóuw levensstijl op de aarde? Doe onderaan de test!

Inleveren op luxe
Het begrip ‘duurzaamheid’ zingt met een vrolijke vanzelfsprekendheid rond in onze samenleving. Tony’s Chocolonely kauwt nou eenmaal lekkerder weg dan een reep chocola waarvoor cacaoboeren worden uitgebuit en waarvan het productieproces ernstig vervuilend is voor het milieu. Toch zitten er ook haken en ogen aan het begrip duurzaamheid, want behalve de trend dat marketeers te pas en te onpas overal een duurzaam label op plakken – greenwashing heet dat – is het een behoorlijk rekbaar concept. Er worden sociale, milieu- en diervriendelijke aspecten aan gehangen. En de gedachte heerst dat je met een duurzame levensstijl moet inleveren op luxe. Wat onzin is, want duurzame producten zijn juíst van een hogere kwaliteit dan niet-duurzame producten.

“Tony’s Chocolonely kauwt nou eenmaal lekkerder weg dan een reep chocola waarvoor cacaoboeren worden uitgebuit en waarvan het productieproces ernstig vervuilend is voor het milieu.”

Bewustwording
Het startpunt voor een duurzamere levensstijl is bewustwording. In alles, maar vooral bij het kopen van dingen. Waar komt het vandaan, wat zegt dat over het product, wil je het dan nog wel en – het belangrijkste – heb je het echt nodig? Want ben je eenmaal een bewuste consument dan is de volgende stap ‘consuminderen.’ In haar boek De verborgen Impact stelt duurzaamheidspionier Babette Porcelijn: ‘De spullen die we om ons heen verzamelen hebben de grootste impact op de planeet. Dat zit vooral in het maken van de spullen.’ Duurzaam of bewust leven is investeren in een andere levensstijl. Nee, dat is absoluut niet saai en het hoeft ook niet perse meer tijd te kosten, maar het is vaak wel een tikkeltje duurder. Maar inmiddels weten we, mede dankzij documentaires als Cowspiracy, The true cost en A plastic ocean dat we ook niet meer voor een dubbeltje op de eerste rij moeten wíllen zitten.

Beginnen bij je kledingkast
Vooral qua kleding is een groene aanpassing cruciaal, niet in de laatste plaats omdat de mode- industrie de tweede meest vervuilende industrie
ter wereld is. In Nederland alleen al worden per jaar 1,23 miljoen nieuwe kledingstukken verbrand omdat ze niet verkocht zijn. Gelukkig is een duurzame kledingkast – verantwoord voor mens, dier én milieu – lang niet zo saai of beperkend als de meeste mensen denken. Marieke Eyskoot, duurzame mode- en lifestyle expert en auteur van Talking dress en Dit is een goede gids – voor een duurzame lifestyle, geeft drie praktische tips.

De eerste is simpel: “kies altijd kwaliteit boven kwantiteit. Een tip die natuurlijk op heel veel dingen van toepassing is, maar hij geldt zeker voor kleding – en ook financieel ben je vaak slimmer af als je kwaliteit koopt. De tweede: ken je stijl en be picky. Koop alleen een kledingstuk waarvan je zeker weet dat het jou goed staat en dat het aansluit op de rest van je garderobe, en waarin je je echt goed voelt. Zo doe je vrijwel geen miskopen meer. De laatste tip is een beetje een open deur, maar hij hoort er zeker bij: koop labels die het op een andere, duurzamere manier willen doen. Tweedehands is natuurlijk ook altijd goed – de helft van mijn kast bestaat uit tweedehands kleding.”

“Vooral qua kleding is een groene aanpassing cruciaal, niet in de laatste plaats omdat de mode-industrie de tweede meest vervuilende industrie
ter wereld is.” 

De kleine lettertjes op die pot crème
Ook op verzorgingsgebied loont het om wat kritischer te kijken naar wat je op je huid smeert, want 60 procent daarvan belandt in je bloedbaan, zegt Eyskoot. Alleen vormen alle ingewikkelde ingrediënten nogal een struikelblok in de zoektocht naar verantwoorde verzorgingsproducten. Weet jij bijvoorbeeld wat allantoïne of propylene glycol is? Eyskoot: “Een herkenbaar probleem. Het zijn onmogelijke namen en het zijn er veel! Een tip: hoe minder ingrediënten, hoe puurder het product.

En datgene wat er het meest in zit staat vooraan. Je kunt ook letten op goede, biologische keurmerken, zoals Ecocert of Soil Association. Wil je een product zonder dierlijke ingrediënten, kijk dan of het Leaping Bunny-logo erop staat. Een ander fijn hulpmiddel is de Skin Deep Cosmetics Database. Hierin zijn ruim 62.000 internationale producten opgenomen met de exacte ingrediënten en de vermelding of ze gevaarlijk zijn of niet. Sinds maart 2013 is het Europees test- en handelsverbod op diergeteste cosmetica van kracht. Cosmetica die je in Europa koopt is dus dierproefvrij.

Tips voor thuis
De verwarming van je huis is de grootste energievreter, dus je huis goed laten isoleren is tip 1. En kies een groene stroomleverancier zoals Qurrent, DE Unie (Duurzame Energie Unie) of Pure Energie (bron: Consumentenbond). Ook een goeie: je verwarming op 19 graden zetten als je bezig bent in huis – warm genoeg volgens energie- en milieuplatform Milieu Centraal. Hun adviestemperatuur voor ’s nachts is 15 graden.

Doe de test hier en ontdek hoe groot jouw voetafdruk op de aarde is!

Lees het hele artikel en meer praktische tips in het Green Issue van Marie Claire

Lees ook: Vivienne Westwood strijdt voor groene mode-industrie  

Tekst: Sylvia Blazer | Fotografie: Katelijne Verbruggen

Laatste nieuws