Carrièrelessen van Alexandra Smith: “stop met netwerken”

Don't fake it until you make it...

Lees ook

Alexandra is motivatiecoach en trainer storytelling. Ze is een veelgevraagd spreker op zzp- en mkb-events. Pas verscheen haar boek Zelfstandige mét plezier, waarin ze uitlegt hoe succesvol zijn ook echt gelukkig maakt. Alexandra geeft ons vijf carrièrelessen. 

Bepaal wat succes voor jou betekent 
“Op Facebook barst het van de succesgoeroes. Stiekem krijg ik er jeuk van. Velen doen alsof hun methode voor íedereen werkt. Onzin natuurlijk, want iedereen is anders. In plaats van het succes van een ander te kopiëren, kun je beter uitzoeken wat het voor jou persoonlijk betekent. Toen ik in 2013 reflecteerde op mijn slechtste ondernemersjaar ooit – 2012 – vroeg mijn coach me wat succes voor mij betekent. Ik ging ervan uit dat ik een loser was omdat
ik een minimuminkomen had, geen grote- mensen-huis en geen auto bezat, maar kwam erachter dat ik volgens eigen maatstaven al best succesvol was: ik deed werk waar ik van hield, kon daar mensen blij mee maken en ervan rondkomen. Een succesvolle carrière is een carrière waar jíj blij van wordt. En alleen jij weet wat dat is.”

Droom groot of klein 
“Regelmatig heb ik als motivatiecoach een ondernemer tegenover me die dichtslaat bij het idee dat je groot moet dromen. Tja, dan doe je dat toch lekker niet? Voor mij werkte klein dromen altijd beter. Kleine dromen bereik je sneller. En gaandeweg word je zekerder en durf je de stappen te vergroten. Bij elk behaald doel kun je het succes vieren. Met het vertrouwen dat het je geeft veroorzaak je nieuwe successen.”

Stop met netwerken
“Nou ja, niet echt natuurlijk. Netwerken is goed, maar niet als je er een trucje van maakt en alleen maar komt ‘halen’. Beter is het om te verbinden. Dat betekent verhalen uitwisselen met mensen en kijken of zij zich in jouw verhaal kunnen herkennen en zich uitgenodigd voelen om hun eigen verhaal te delen. Onbewust zoeken we tijdens verhalen altijd naar overeenkomstige waarden. Het mooie is: als je die vindt, ontstaat er een echte klik. Het resultaat is een mooie basis voor een succesvolle samenwerking.”

Vermijd perfectie 
“Mensen die alles perfect willen doen kunnen moeilijker kiezen. Ze zijn zelden tevreden met keuzes en gebruiken hun tijd minder efficiënt. Perfectionisten hebben vaak minder eigenwaarde. Natuurlijk, het is belangrijk om goed te zijn in wat je doet. Maar perfectie helpt niet; het maakt alleen maar ongelukkiger. Wist je dat gelukkige mensen eerder succes ervaren en meer geld verdienen? Zo bezien kun je misschien wel méér succes bereiken als je minder je best doet. Wees dus niet de beste, maar de meest enthousiaste.”

Don’t fake it until you make it
“Doen alsof is voor niemand leuk. Je 
speelt een rol, dus je bent nooit echt jezelf.
 En constant uitstralen dat je mega succes
vol bent, leidt vooral tot vervreemding.
 Verbinding van mens tot mens – iets waar 
iedereen gelukkig van wordt – ontstaat 
alleen als je je kwetsbaar opstelt. Denk na
 over de waarden waar je voor staat en waar je echt in gelooft. Verkondig dat en blijf erbij. Je voelt je dan veel lekkerder en trekt dezelfde mensen aan.”

Lees ook: Deze vijf tips maken je werkdag sneller

Tekst: Natasja Bijl | Fotografie: Kirsten Bijlsma 

Laatste nieuws

Zie ook