Dit doet je telefoonverslaving met je intelligentie

Ja, echt.

Dit doet je telefoonverslaving met je intelligentie

Merk jij dat je sneller afgeleid bent als je telefoon binnen handbereik ligt? Logisch, want je wilt eigenlijk even checken of je een berichtje hebt gekregen. Dat je concentratie eronder lijdt is dus geen verrassing, maar wist je dat het ook slecht is voor je intelligentie?

Productiviteit

Als er een belangrijke deadline in je agenda staat, weet je echt wel dat het beter is om je telefoon weg te leggen. Maar of je hem nu uitzet of niet, zolang hij in je gezichtsveld ligt, is je dag veel minder productief. “Hoe zichtbaarder de telefoon, hoe meer je cognitieve eigenschappen afnemen”, aldus onderzoeker Adrian Ward van de Universiteit van Texas. “Je denkt niet bewust aan je smartphone, maar onbewust wel, en daardoor kun je ergens anders niet aan denken – het vraagt heel veel van je cognitieve kracht.”

Voor het onderzoek schakelde het onderzoeksteam 520 smartphonegebruikers in. Zij werden gevraagd om hun telefoons op stil te zetten. Een deel van de groep moest vervolgens de telefoon in een andere kamer leggen, groep twee stopte 'm in zijn zak en de laatste groep moest het toestel met het scherm naar beneden op tafel leggen. Daarna deden ze een aantal tests die veel van hun concentratie vroegen. Wat bleek? De groep waarvan de telefoons in de andere kamer lagen, scoorden stukken beter. Lag de telefoon op tafel, dan werd er het slechtst gescoord.

Verslaafd

De test werd ook gedaan met een tweede groep van 275 vrijwilligers. Zij moesten vooraf aangeven hoe verslaafd zij waren aan hun telefoon. Hieruit bleek dat degenen die zelf al aangaven dat ze erg verslaafd waren, het slechtst scoorden. En dat zou iets zeggen over de intelligentie van de telefoonverslaafden, aldus de onderzoekers. Oei…

Lees ook: 4 tekenen dat je werk je gezondheid bedreigt

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock