Verzwakt immuunsysteem: hoe je het kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen

Met het aanbreken van de herfst en het woekerende coronavirus kan je immuunsysteem wel een steuntje in de rug gebruiken.

Weet een verkoudheidje jou al snel te vinden zodra het buiten weer fris en regenachtig wordt? Dan hoeven we je niet op het hart te drukken hoe belangrijk een goed immuunsysteem is, zeker in tijden van corona. Maar hoe weet je of je immuunsysteem tegen een stootje kan en hoe kun je een lage weerstand verbeteren?

Verzwakt immuunsysteem

Als je kampt met een verzwakt immuunsysteem betekent dit dat je sneller last hebt van symptomen als je wordt blootgesteld aan een verkoudheidsbacterie. Gemiddeld worden mensen één keer per jaar verkouden en die verkoudheid houdt dan vaak zeven tot tien dagen aan. Vaak of langdurig verkouden zijn is dan ook het meest voorkomende signaal dat je weerstand laag is.

Er zijn verscheidene redenen waarom je immuunsysteem (ietwat) verzwakt kan zijn. Het zou kunnen dat je een vitamine- en mineralentekort hebt – de kans hierop wordt steeds groter naarmate je ouder wordt. Gezond eten is essentieel voor een goede weerstand, maar een goed afweersysteem gaat wel verder dan de juiste voeding. Veel stress kan ook een enorme impact hebben op je immuunsysteem. Huisarts Sarah Brewer stelt dat langdurige stress het vermogen van je afweersysteem kan verminderen en dat het je vatbaarder kan maken voor infecties.

Voeding

De juiste voedingsstoffen binnenkrijgen is essentieel om je lichaam optimaal te laten functioneren en daar valt ook je weerstand onder. Met name vitamine D en vitamine C zijn belangrijk als je vermoedt dat je afweersysteem wel een boost kan gebruiken. De National Health Service raadt aan om in de koude maanden vitamine D-supplementen te slikken, maar het is daarnaast ook belangrijk om veel fruit, groenten, gezonde vetten en volkoren granen te eten om je afweersysteem van de juiste voedingsstoffen te voorzien.

Naast voeding zijn ook een aantal andere factoren van belang om je weerstand te ondersteunen, zoals lichaamsbeweging. Met sporten kun je stress verminderen en je houdt je lichaam er fit mee. En ga op tijd naar bed! Wanneer je slaapt geeft je lichaam een bepaald hormoon af die ziekten en infecties kan bestrijden. Probeer daarom zeker tussen de 7 en 8 uur slaap per nacht te pakken.

Bron: Stylist | Beeld: Toa Heftiba

Laatste nieuws