Lifehack: met slechts 10 minuten schoonmaken per dag houd jij je huis netjes

Urenlang poetsen blijkt helemaal niet nodig te zijn voor een schoon huis.

Lees ook

Velen zitten door de pandemie voornamelijk thuis. Hoewel je waarschijnlijk van een schoon en opgeruimd huis houdt, staat niemand te trappelen om daar uren tijd aan kwijt te zijn. Maar als je het handig aanpakt, kan je huis ook met slechts tien minuten schoonmaken per dag netjes blijven.

Multitasken

Katrina Keith is eigenaar van een schoonmaakbedrijf en mag zichzelf een heuse schoonmaakexpert noemen. Aan Well + Good onthult Keith wat haar trucjes zijn om zo snel en efficiënt mogelijk te werk te gaan.

Als je efficiënt wilt schoonmaken, dan is multitasken van groot belang. “Uitzoeken welke klusjes je zo ongeveer tegelijkertijd kunt doen, is zeker de moeite waard”, aldus Keith. “Maak bijvoorbeeld de douchewand of het putje schoon terwijl je aan het douchen bent.” Of maak het aanrecht schoon terwijl je op de waterkoker wacht, doe de was in de machine terwijl je koffiezet, haal een doekje door de koelkast terwijl je eten kookt… Slim combineren is de truc!


Ruim meteen op

Iets gemorst? Meteen een doekje eroverheen. Blender gebruikt? Was hem meteen af. Voorkomen dat vuil zich opstapelt, is ontzettend belangrijk als je snel en efficiënt je huis netjes wilt houden. Vaak stellen we die kleine dingetjes uit, terwijl ze nauwelijks tijd kosten. Doe dit ook tijdens het koken of bakken, adviseert Keith. “Niets erger dan gemorst, aangekoekt eten in je oven, op je servies of op het aanrecht. Spoel alles meteen af.”

Opruimrondje

Dit is er een om toe te voegen aan je avondroutine. Gedurende de dag lijkt alles als vanzelf door het huis te slingeren. Tijdschriften, sokken, sleutels, sporttassen, post, hondenspeeltjes…’s Avonds is het moment om alles te ‘resetten’. Leg alles weer op de plek waar het hoort en je huis ziet er in een handomdraai opgeruimder uit. Nog sneller: laat ook je partner en kinderen hun eigen spullen opruimen.

Een kamer per dag

Je héle huis in een keer schoonmaken vraagt veel tijd. Keith raadt daarom aan om iedere dag tien minuten uit te trekken voor één bepaalde kamer. Zo verspreid je als het ware alle klusjes over de hele week, wat het een stuk sneller maakt. Maandag de badkamer, dinsdag de woonkamer, woensdag de keuken: bedenk zelf een schema dat bij je past. Op deze manier hoef je niet je halve weekend uit te trekken voor een grote schoonmaakronde. Daarnaast geeft het je ook een dagelijkse dosis voldoening, en dat is uiteindelijk precies de reden waarom we van een schoon huis houden.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: Volha Flaxeco

Laatste nieuws

Zie ook