Mode-iconen van vroeger zijn terug

"De 90's supermodels zijn geen mooie oudere vrouwen, maar gewoon mooie vrouwen"

Mode-iconen van vroeger zijn terug

Ageless beauty, het leek de zoveelste trend, maar dat was het niet. Oudere modellen hebben hun plek in de mode- en beautywereld voorgoed veroverd. Niet ondanks, maar dankzij hun leeftijd. Dit jaar bij Milaan Fashion Week brachten onder andere 'oude' topmodellen als Claudia Schiffer, Naomi Campbell, Cindy Crawford, Carla Bruni en Helena Christensen een eerbetoon aan Gianni Versace. De legendarische modellen liepen samen de catwalk over. 

Onzichtbaar

Je hoort weleens dat vrouwen na ‘een zekere leeftijd’ – zeg vanaf een jaar of veertig – onzichtbaar worden. Dat ze niet meer gezien worden en al helemaal niet door de op jeugdigheid gefixeerde mode- en beautywereld. De laatste jaren lijkt een trend gaande die dit beeld tegenspreekt. Oudere modellen, actrices, zangeressen en andere opmerkelijke vrouwen van boven de veertig verdwijnen niet langer naar het schimmige niemandsland van de vergetelheid. We zien ze ineens overal: op de covers van magazines, op de catwalk en als gezichten van grote mode- en beautymerken.

"vrouwen van boven de veertig verdwijnen niet langer naar het schimmige niemandsland van de vergetelheid"

Watervalmoment

2015 was een soort watervalmoment op dit gebied. Alsof het afgesproken was zagen we in een aantal campagnes voor chique modehuizen ineens gezichten die al wat decennia meedraaien op de wereld: schrijfster Joan Didion (80) voor Céline, zangeres Joni Mitchell voor Yves Saint Laurent (71) en model Pat Cleveland (65) voor Lanvin. En in de beautywereld zagen we de actrices Helen Mirren (69), op eigen verzoek niet gefotoshopt voor L’Oréal Paris, Charlotte Rampling (69) voor NARS en Jessica Lange (67) voor Marc Jacobs Beauty. De campagnes werden met veel tromgeroffel en gejuich ontvangen. Tegelijkertijd was er de wetenschap dat we hier met de modewereld te maken hebben, en de angst dat dit dus een modegril was. Weer eens wat anders, één seizoen leuk en dan weer terug naar de spring chickens en Instagirls.

Toppers van toen

Twee jaar later lijkt het er echter op dat de opkomst van oudere modellen niet slechts een trend is, dat ze meer zijn dan de flavour of the month en juist evenveel recht hebben op een plek als de jonkies, niet ondanks maar dankzij hun leeftijd. Nog nooit was het aantal modellen van boven de veertig dat nog regelmatig werkt zo groot. De oorspronkelijke supermodellen uit de jaren negentig – Cindy Crawford, Christy Turlington, Naomi Campbell, Linda Evangelista – zijn nu allemaal rond de vijftig, maar zien we nog bijna net zo vaak als 25 jaar geleden. En ze zijn niet afgezakt naar catalogi met praktische mode voor de vrouw van middelbare leeftijd, maar sieren nog steeds covers van modebladen. Ja, soms zijn dat inderdaad nummers met als thema ‘ageless style’, maar vaak genoeg staan ze er ook zomaar op, niet als mooie oudere vrouw, maar gewoon als mooie vrouw.

"ze zijn niet afgezakt naar catalogi met praktische mode voor de vrouw van middelbare leeftijd, maar sieren nog steeds covers van modebladen"

Instagirls

Dat geldt ook voor Carolyn Murphy, Amber Valetta, Stella Tennant en nog een hele lijst toppers van toen. Kate Moss (ook alweer 43) stond in april voor de 38ste keer op de cover van de Britse Vogue. En het best verdienende model van de wereld was afgelopen jaar voor de zoveelste keer Gisele Bündchen, en al is zij met haar 37 jaar nauwelijks bejaard te noemen, piepjong is ze ook weer niet. Maar ze laat Instagirls als Gigi Hadid en Kendall Jenner ver achter zich als het gaat om het verdienen van cold hard cash.

In het oktobernummer van Marie Claire kan je de fashionstory van Stefanie Bottelier verder lezen.

Lees ook: Jane Fonda en Helen Mirren op de catwalk

Tekst: Stefanie Bottelier | Beeld: Marie Claire