Het coronavirus zorg voor een moeilijke tijd. Thuiswerken kan misschien ideaal in de oren klinken, in theorie is dit minder fijn dan je denkt. Zo zorgt het binnen veel bedrijven voor een te hoge werkdruk. Tel daar nog stress en onzekerheid over je financiën en gezondheid (van jezelf of die van je geliefden) bij op, en je hebt al snel een burn-out te pakken.
Op het randje
Meer dan vier miljoen Nederlanders dreigen thuis te komen zitten door een burn-out. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress en Burn-Out (NCPSB). Het onderzoek toont aan dat meer dan de helft van de werkende Nederlanders zich op het randje van een burn-out bevindt. Hoewel het om een kleinschalig onderzoek gaat, heeft de testmethode volgens het NCPSB een belangrijk voorspellende waarde: “Deze registreert niet alleen de al waarneembare symptomen van een burn-out. Ook de indicatoren die wijzen op een aankomende burn-out worden gemeten en in de onderzoeksresultaten meegenomen."
Coronacrisis
Het NCPSB voerde dit onderzoek een jaar geleden ook uit. Toen liep 17 procent van de werkenden tegen een burn-out aan. Nog steeds een hoog percentage, maar een schijntje in vergelijking met de 56 procent van dit jaar. Dit laat wel zien dat de coronacrisis een grote impact heeft. Vorige maand bleek uit een onderzoek van vakbond CNV al dat één op de drie werkenden een hogere werkdruk dan ooit ervaart.
Symptomen
Veel mensen die op het randje van overspannen zitten, hebben dit zelf niet door. Het is dan ook belangrijk om te weten wat de symptomen van een burn-out zijn, want dit zijn er nogal wat. Je kunt namelijk niet alleen last hebben van mentale klachten, maar ook lichamelijke problemen zijn veelvoorkomend.
Mentale klachten:
Wanneer je helemaal gesloopt bent van het werken, is het logisch dat je nergens zin in hebt en thuis het liefst lui op de bank ligt. Toch zijn er nog meer symptomen die erop wijzen dat een burn-out op de loer ligt.
- Mentale vermoeidheid
- Besluiteloosheid
- Humeurschommelingen
- Je kunt je niet concentreren
- Angst- en paniekklachten
- Je kan moeilijk dingen onthouden
- Je voelt je onzeker
- Wantrouwen
- Laag zelfbeeld
- Cynisme
Lichamelijke klachten:
Als je overspannen bent, kun je ook veel last van je lichamelijke gezondheid krijgen. Dit is verrassend voor veel mensen, omdat je bij stress al snel denkt aan iets mentaals. Toch zorgt stress ook voor veel spanning op de spieren, waardoor je last kan krijgen van je lichaam.
- Vermoeidheid en slaapproblemen
- Spierpijn
- Hoofdpijn
- Darmproblemen
- Hoge hartslag
- Benauwdheid
- Hoge ademhaling
Zoek ondersteuning
Als jij je in deze symptomen herkent, kan je je op het randje van een burn-out bevinden. Het is dan belangrijk dat je niet door blijft werken op hetzelfde tempo. Zoek ondersteuning. Het kan lastig zijn om dit direct aan te kaarten bij je werkgever. Daarom kan je huisarts een goed eerste aanspreekpunt zijn.
- Dingen voor Vrouwen
- Kinga Chichewicz