doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Dit zijn dé haartrends van 2020

Bob, pixie, curtain bangs... nieuw seizoen, nieuwe haartrends!
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
@media (max-width: 679px){#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6173b89c233e1 img{#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6173b89c233e1 img{#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6173b89c233e1 img{#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6173b89c233e1 img{#fig-6173b89c233e1 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Dit zijn dé haartrends van 2020

Bob, pixie, curtain bangs... nieuw seizoen, nieuwe haartrends! Wat hebben kappers Autumn/Winter 2020 voor ons in petto? Drie toppers vertellen je er alles over.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Gezonde coupe

Trends komen en gaan. Maar als het ene seizoen in het teken staat van de korte bob, en het volgende seizoen haar tot aan je billen een ding is, wordt het nogal onmogelijk om die trends bij te houden. Gelukkig is er één overall trend – die van gezond, goed geknipt haar – waar iedereen, met welke coupe dan ook, aan kan meedoen.

"Gezond haar dat goed geknipt is, is een solid basis", zegt kapper Rick van het Meer, eigenaar van twee salons in hartje Amsterdam. "Voor mij als kapper is zo'n goed geknipte coupe ook het leukste om te maken. Met een krultang kun je een hoop goedmaken, maar je ziet op het moment juist minder 'gedaan' haar. Dan moet de coupe van zichzelf gewoon héél goed zijn."

Kort haar

Hij kijkt naar de persoon die in z'n stoel komt zitten, en overlegt welke coupe het moet worden. Een persoonlijke benadering dus, in plaats van een trend gedreven benadering. Al gaan we bepaalde modellen wel vaker voorbij zien komen dan andere: "Bobjes zijn nooit echt weg, maar ze komen nu wel weer meer terug. Maar dan niet te veel naar binnen geföhnd, niet te veel gestyled, maar juist een beetje scruffy." Die aanwezigheid van de boblijn ziet ook Floor Mulder, kapper en mede-eigenaar van The Color kapsalons. "Ik zie veel boblijnen met een beetje dat Française-gevoel. Ook de pixie haircut – dus nog een slagje korter – komt terug. Verder zie ik veel pony's en curtain bangs, die in het midden iets korter zijn en langer aflopen naar de uiteinden van de wenkbrauwen toe."

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

Weelderige lokken

Maar we zien natuurlijk niet alleen maar korte coupes, hier lijnrecht tegenover staat de trend van héél lang haar, in simpele, lange lagen geknipt. Mulder: "We gaan een beetje terug naar de nineties, waar de kapsels ook extreem lang of juist kort waren. De halflange lengtes verdwijnen iets meer naar de achtergrond." Al zegt ze erbij: "Die pixie-coupes zie je voorbij komen op de catwalk en in editorial shoots in bladen, maar of zo'n extreme trend zich doorvertaalt naar het straatbeeld, is natuurlijk altijd maar de vraag. Misschien dat een influencer of celebrity d'r haar een keer zo laat knippen, maar daar houdt het ook wel op."

De coupes op de catwalk zijn onder te verdelen in twee groepen, zegt Hester Wernert-Rijn, kapper en eigenaar van de Amsterdamse salon Mogeen. "Aan de ene kant heb je ontwerpers als Alexander McQueen, waarbij je wat meer extreme coupes ziet. Dus meer product in het haar, meer slag, meer structuur en accessoires meegevlochten in het haar. Aan de andere kant heb je ontwerpers als Stella McCartney, Isabel Marant en Celine, waarbij je eigenlijk altijd rustig haar en mooie, natuurlijke coupes ziet. De ontwerpers omarmen de schoonheid van de modellen, met al hun verschillen - de looks – de een heeft misschien sproetjes, de ander vitiligo, enzovoorts. Maar ze krijgen allemaal dezelfde verzorgde, mooie coupe met bijvoorbeeld een middenscheiding en waves", vertelt Wernert-Rijn.

Straatbeeld

En komen al die catwalktrends dan ook echt terug in het straatbeeld? "Ik zie bijvoorbeeld wel jonge meiden die hun haar invlechten met kleine, zilveren ringetjes erin. Heel cool! Maar het is vooral de trend van het verzorgde, mooie haar die ik terug zie op straat. Ik merk dat mensen ermee bezig zijn; dat ze investeren in goeie verzorging, dat ze wat makkelijker de krultang erbij pakken om toch nét even dat beetje extra's te doen. Haar van nu draait om schoonheid, om jezelf mooier te maken."

Je kapper weet raad

Een goeie kapper is je beste vriend, dus doe jezelf een plezier, en ga op zoek naar een kapper die je je haar – en daarmee een stukje van je leven – durft toe te vertrouwen. En als je twijfelt over een andere coupe, over kleur, over zaken rondom haarverzorging: vraag je kapper om advies, drukt Van het Meer ons op ‘t hart. "Wij kappers zijn dienstverleners", zegt hij. "We vinden het leuk om advies te geven, om mee te denken. Je kapper heeft het beste met je voor. Geloof me, er is geen kapper die het leuk vindt om jouw haar te verprutsen."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in het oktobernummer van Marie Claire.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');