Vrouwen met een flexcontract beginnen later aan kinderen

Ben jij een flexwerker?

Vrouwen met een flexcontract beginnen later aan kinderen

Een flexwerker of iemand met een vast contract? Als je bij de eerste groep hoort is het hoogstwaarschijnlijk dat je minder snel begint aan uitbreiding van je gezin.

Flexwerkers

Uit onderzoek van het Centraal Bureau van de Statistieken blijkt dat flexwerkende vrouwen later aan hun eerste kind beginnen. Er werd bij 25.000 kinderloze vrouwen tussen 18 en 45 jaar gekeken of zij binnen een jaar begonnen aan hun eerste kind. De vrouwen met een flexibel contract kregen in 13 procent van de gevallen binnen een jaar een kind. Voor vrouwen met een vast contract lag dit percentage hoger, namelijk 18 procent.

Waarom?

De grote hamvraag is natuurlijk waarom flexwerkende vrouwen wachten met hun eerste kind. Uit het onderzoek kwam in ieder geval geen duidelijk antwoord, maar de onderzoekers zien wel dat de langdurige onzekerheid op de arbeidsmarkt een grote rol speelt bij de beslissing om te kiezen voor het moederschap.

Onzekerheid

Vakbond CNV vindt de cijfers zorgwekkend. "Dit onderzoek onderstreept maar weer eens hoe ingrijpend en diepgaand onzekerheid op de arbeidsmarkt doorwerkt op de samenleving", vertelt voorzitter Maurice Limmen aan NU.nl. "Een flexibel contract biedt vrouwen, en daarmee hun partner, te weinig zekerheid om een gezin te stichten", aldus Maurice.

Lees ook: Door een goede onderhandelingstechniek verdien jij straks een miljoen meer

Bron: RTL nieuws | Beeld: Katelijne Verbruggen