Dierenrechtenorganisatie PETA strijdt tegen gebruik wol

De strijd gaat door!

Lees ook

Twee weken geleden werd er tijdens de Londense modeweek nog gestreden voor dierenrechten. Enkele schaarsgeklede activisten protesteerden met bordjes waarop slogans als ‘Animals die for exotic skins’ en ‘Fur is dead’ te lezen stond. Veel designers vermijden langzaam maar zeker het gebruik van bont in hun wintercollecties en ook de bekende onlineboetiek Net-A-Porter bant sinds enkele maanden bont. Nu de zachte vacht bijna uit het straatbeeld gewist is, richt dierenrechtenorganisatie PETA haar pijlen op het gebruik van wol. 

Wrede acties
Nu het gebruik van bont al een aantal jaren aan het afnemen is, is wol hét dierlijke materiaal dat overal in verweven wordt. “Mensen vergelijken wol scheren met een kappersbeurt voor schapen, alleen gebeurt dat maar al te vaak niet op humane wijze. Veel schapenscheerders gebruiken amfetamines omdat ze hun werk sneller en sneller moeten doen. Ze stompen de dieren, en geven hen klappen in het gezicht met tondeuses en hun vuisten. Waarna ze zonder verdoving worden gehecht”, aldus Ingrid Newkirk, mede-oprichtster en voorzitter van PETA, in een interview met The Guardian.

Joaquin Phoenix strijdt mee
Naast het vrijgeven van geheime opnames in een schapenscheerbedrijf in Australië, schakelt PETA nu ook celebs in om hun statement te maken. Zo willen ze duidelijk maken dat de productie van wol even wreed is als die van bont. Zo ging actrice Alicia Silverstone vorig jaar nog uit de kleren voor een gewaagde campagne met de slogan ‘Ik ga nog liever naakt dan wol te dragen’. Acteur Joaquin Phoenix is dit jaar het gezicht van een nieuwe PETA-campagne, met de boodschap ‘Wreedheid staat me niet. Laat wol uit uw kledingkast.” PETA voorzitter Newkirk is overtuigd: “Wij zullen deze strijd winnen.”

Lees ook: vier beautyproducten die je in de prullenbak terugvindt

Bron: HLN | Beeld: Getty Images

Laatste nieuws

Zie ook