Zó leer je budgetteren

Speel het slim!

Op tv gaan steeds meer programma’s over geld: mensen die zo veel uitgeven dat ze bijna hun huis kwijtraken, of juist extreme cheapskates die op de gekste manieren enorm besparen. Een goede aanleiding om eens naar je eigen budget te kijken. Waar kan het beter? Wij geven de tips!

1/ Budgetteren begint bij inzicht en overzicht
Het ouderwetse huishoudboekje, met inkomsten en uitgaven, geeft een goed inzicht. Er zijn verschillende manieren om dat lekker makkelijk via internet of apps op je telefoon bij te houden. Op je internetbankieren-app kun je automatische overzichten maken waarbij je bankrekening als uitgangspunt dient. En op Nibud staan goede tips om je administratie op orde te krijgen. Als je deze eerste stappen hebt gezet, kun je kijken waar er geld te verdienen valt. Heb je geen idee waar je geld blijft, neem dan elke week een vast bedrag aan leefgeld op. Hiermee houd je overzicht. Houd je toch wat over, dan kun je de volgende week iets luxer leven.

2/ Grote stappen, snel thuis
Met besparingen op grote uitgaven boek je snel resultaat. Denk aan maandlasten zoals hypotheek, auto, verzekeringen, mobiele telefoon, energie en andere vaste kosten. Ga in gesprek met je bank en zorg dat jouw hypotheek ook profiteert van de lage rente. Qua verzekeringen is het slim om te kijken welke je echt nodig hebt, en of je niet dubbel verzekerd bent. Hiermee kun je grote stappen maken, omdat de besparing maandelijks terugkomt.

3/ Het latte-effect
Vaak focussen we op de grote bedragen, maar neem ook je ‘kleine’ dagelijkse uitgaven eens onder de loep. Die latte onderweg naar je werk kost je maar 2,75 euro. Lijkt weinig, maar met 5 werkdagen in de week, en 47 werkweken in het jaar geef je hier in een jaar bijna 650 euro aan uit. Neem je er nog een broodje bij, dan zit je zo op het dubbele. Vaak zijn het dit soort, bijna onzichtbare dagelijkse uitgaven die op jaarbasis oplopen. Áls je ze doet, realiseer je dan dat het een luxe-uitgave is en geniet ervan. En als je ze niet doet, dan kun je van het geld dat je overhoudt lekker op vakantie.

4/ Let niet alleen op je uitgaven, maar ook op je inkomsten
Kijk of je marktconform verdient en ga het gesprek aan met je baas als dat niet zo is. Zoek nieuwe opdrachtgevers die beter betalen en blijf niet uit gemak bij de slechte betalers hangen. Heb je recht op zorg- of huurtoeslag, vraag het aan. Misschien heb je recht op teruggave van gemeentebelastingen. Op de berekenuwrecht.nibud.nl kun je zien op welke toeslagen je recht hebt. Steek hier je vrije zaterdag in en het mes snijdt aan twee kanten: je krijgt meer inkomsten én geeft die dag geen geld uit aan andere dingen.

Lees ook: Rijkste vrouw ter wereld overleden

Tekst: Sabine Barthel | Beeld: iStock

Laatste nieuws