10 uitvindingen bedacht door vrouwen waarvoor mannen alle lof kregen

Tijd om daar verandering in te brengen...

Lees ook

Vrouwen hebben op gebied van technologie en wetenschap voor vele doorbraken gezorgd, en ook op andere gebieden zijn vrouwen onmisbaar geweest voor verandering. Maar lang niet altijd kregen ze daarvoor de erkenning die ze zouden moeten krijgen. Dit zijn 10 uitvindingen van vrouwen waarvoor mannen alle lof kregen:

1/ Vera Rubin – donkere materie
Vera Rubin was de vrouw die het bestaan van donkere materie bevestigde. Samen met astronoom Kent Ford ontdekte ze in de jaren ’60 en ’70 de reden waarom sterren bewegen buiten ons sterrenstelsel. Vera wordt ook weleens ‘national treasure’ genoemd. Helaas ontving deze belangrijke vrouw nooit een Nobelprijs voor haar werk, en je kunt vast wel raden waarom.

2/ Elizabeth Magie Phillips – Monopoly
Alle credits voor het populairste bordspel aller tijde gingen naar Charles Darrow. Hij verkocht het spel in 1935 aan de Parker Brothers, maar het was Elizabeth Magie Phillips die al in 1903 precies hetzelfde spel – ‘The Landlord’s Game’ – creëerde. Heel ironisch: Elizabeth bedacht het spel als protest tegen de mensen die er met haar idee vandoor gingen (monopolisten).

3/ Caresse Crosby – de moderne beha
Caresse Crosby was het helemaal zat om korsetten te dragen. Ze bedacht de moderne beha en vroeg patent aan onder de naam ‘Backless Brassiere‘. De naam Caresse Crosby wordt echter nooit genoemd in verband met de uitvinding, waarschijnlijk omdat ze het patent verkocht aan de Warner Brothers Corset Company.

4/ Ada Harris – de stijltang
Marcel Gratea wordt vaak genoemd als de uitvinder van de stijltang, maar het was Ada Harris die er al in 1893 patent voor aanvroeg. Gratea was namelijk de uitvinder van de krultang, niet de stijltang. Klein verschilletje maar.

5/ Rosalind Franklin – DNA dubbele helix
Franklin maakte de eerste X-ray foto’s van DNA die de echte structuur van moleculen lieten zien, de dubbele helix genoemd. De ontdekkers van de enkele helix James Watson en Francis Crick ontkenden de theorie van Rosalind. Later kregen de twee mannen echter toch een Nobelprijs voor allebei de theorieën.

6/ Ada Lovelace – computeralgortime
In de 19e eeuw bedacht Ada Lovelace de instructies voor het allereerste computerprogramma. De wiskundige Charles Babbage ging ervandoor met de instructie en bouwde het daadwerkelijke apparaat. Charles Babbage ontving alle lof voor ‘zijn’ uitvinding.

7/ Lise Meitner – atoomsplitsing
Lise Meitner ontdekte de ware kracht van uranium. De ontdekking werd echter toegeschreven aan haar lab partner Otto Hahn, hij won de Nobelprijs voor Scheikunde in 1944.

8/ Nettie Stevens – geslachtschromosomen
Nettie Stevens ontdekte de connectie tussen chromosomen en geslachtsbepaling. Haar collega E.B. Wilson publiceerde de ontdekking en kreeg alle waardering.

9/ Katherine Johnson – maanlanding berekeningen
Misschien ken je het verhaal van Katherine Johnson al door de film Hidden Figures. Katherine berekende het precieze traject voor het Freedom 7 ruimtevaartuig in 1961. Later berekende ze ook het traject voor de Apollo-11 missie. Katherine Johnson heeft daarmee haar racistische en seksistische collega’s voor altijd de mond gesnoerd.

10/ Mary Anderson – ruitenwissers
Toen Mary Anderson door de sneeuw reed met haar auto, kwam ze op het geniale idee. Ze probeerde de ruitenwisser aan verschillende bedrijven te verkopen, maar telkens werd ze de deur gewezen. Pas toen er in de jaren ’50 en ’60 snellere auto’s kwamen, ontstond er meer interesse voor haar uitvinding. Tegen die tijd was Anderson’s patent echter verlopen en ging Robert Keans er met het idee vandoor.

Lees ook: Deze fout kan je beter niet maken in je sollicitatiebrief

Bron: Marie Claire UK | Beeld: ANP

 

 

Laatste nieuws

Zie ook