doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Hoe vers zijn diepvriesgroenten en groenten uit blik eigenlijk?

Als je denkt aan verse groenten, dan denk je als snel aan de versafdeling...
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
diepvriesgroenten

Loop je ook standaard in de supermarkt naar de versafdeling? Begrijpelijk! Het is vaak het eerste schap waar je tegenaan loopt en dat ziet er mooi én vers uit. Maar hoe zit het eigenlijk met diepvriesgroenten en groenten uit blik? Is dat wel zo vers eigenlijk? Lees hieronder hoe het zit!

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Vers

Als je denkt aan verse groenten, dan denk je als snel aan de versafdeling. Het zit tenslotte in de naam. Het voordeel is dat je je eigen groenten kunt uitkiezen; kijk welke rijp zijn en het juiste formaat hebben. Maar er zijn meer keuzes voor groenten in de supermarkt te vinden.

Diepvries en blik

Waar groenten in het versschap eerst hun weg afleggen van het veld naar het schap en vervolgens naar jouw keuken, worden groenten uit blik na het oogsten meteen ingeblikt, en diepvriesgroenten meteen ingevroren. Bonduelle verpakt bijvoorbeeld bijna alle groenten binnen 4 tot 12 uur na het oogsten. De groenten worden op hun optimale punt van rijpheid, smaak en nutriënten geoogst. Het gehalte aan nutriënten blijft gelijk, hoelang je het blikje ook in je keukenkast hebt staan. Dit gehalte aan voedingsstoffen doet na bereiding niet onder bij het gehalte van bereide verse groenten.

Voedselverspilling

Een bijkomend voordeel van ingeblikte groente, is dat het bijdraagt aan minder voedselverspilling. Want wist je dat groenten op de derde plaats staan van meest verspilde voedselproducten in Nederland? Per persoon gooien we per jaar zo’n 5,7 kilo weg. Daar zou je ruim drie weken van kunnen eten! Ingeblikte groenten bederven niet, en dragen daarom nauwelijks bij aan het verlies van voedsel. Groenten uit blik zijn dus niet alleen gezond en gemakkelijk voor jou, maar ook nog eens goed voor de planeet!

In het kader van World Food Day (vrijdag 16 oktober) hebben we hieronder nog twee lekkere recepten voor je uitgelicht.

1. Pasta met broccoli en saus van groene groenten

Bonduelle

Ingrediënten
Voor 4 personen

- 1 courgette
- 1 prei
- 300 g pipe rigate pasta
- 600 g Bonduelle broccoli, vriesvers
- 200 g spinazie
- 15 g basilicum
- 200 ml haverroom
- zonnebloemolie
- zout en peper

Bereidingswijze

1. Snijd de prei in ringen en de courgette in halve maantjes.

2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de prei 2-3 minuten op middelhoge temperatuur voordat je de courgette en de broccoli toevoegt en roerbak het geheel nog 5 minuten.

3. Bereid ondertussen de pipe rigate volgens de instructies op de verpakking.

4. Verplaats de helft van de geroerbakte groente naar een keukenmachine en voeg hier de spinazie, basilicum en haverroom aan toe. Mix het geheel tot een gladde saus en breng op smaak met zout en peper.

5. Voeg de gekookte pasta en de saus toe aan de pan met de geroerbakte groenten, hussel het geheel nog een keer en laat nog 2 minuten pruttelen op middelhoge temperatuur.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

6. Verdeel de pasta met de saus van groente groenten over vier borden en serveer direct.

2. Linzencurry met pompoen en bloemkoolrijst

Bonduelle

Ingrediënten
Voor 4 personen

- 310 g Bonduelle linzen, uit blik
- 1 flespompoen
- 150 g boerenkool
- 400 g Bonduelle Bloemkoolrijst
- 400 g tomatenblokjes
- 400 g kokosmelk
- 2 el massaman currypasta
- zonnebloemolie
- zout en peper

Bereidingswijze

1. Verwijder de schil van de pompoen, halveer de pompoen eerst in de breedte en vervolgens in de lengte. Verwijder de zaadlijsten van de flespompoen met behulp van een lepel en snijd vervolgens het vruchtvlees in blokjes van 1 cm x 1 cm.

2. Verhit zonnebloemolie in een koekenpan en roerbak de massaman currypasta 2 minuten totdat deze begint te geuren. Voeg de pompoenblokjes en tomatenblokjes toe aan de pan en roerbak nog 2 minuten mee op middelhoge temperatuur. Blus het geheel af met kokosmelk. Verlaag de temperatuur en laat de curry nog 10 minuten pruttelen terwijl je deze af en toe doorroert.

3. Verhit ondertussen zonnebloemolie in een andere pan en roerbak hier op middelhoge temperatuur de boerenkool 5 minuten in totdat deze geslonken is en knapperig is geworden.

4. Bereid ondertussen de bloemkoolrijst volgens de instructies op de verpakking.

5. Laat de linzen uitlekken en voeg deze samen met de geroerbakte boerenkool toe aan de pan met de curry. Roer het geheel goed door, breng op smaak met zout en peper en zet de warmtebron uit.

Verdeel de curry over de borden en serveer met bloemkoolrijst.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');