8 musea die je in je leven bezocht moet hebben

Voeg maar toe aan die bucketlist!

8 musea die je in je leven bezocht moet hebben

Deze acht musea bezitten niet alleen prachtige schilderijen, kunstobjecten en tekeningen; ze zijn van buiten al een kunstwerk op zich. Verdwaal in de gangen van Galleria Dell-Accademia in Florence of laat je verrassen door de oudste archeologische vondsten in het Akropolismuseum in Athene. Dit zijn de acht musea die je zeker eens moet bezoeken in je leven:

1/ De National Gallery in Londen

De National Gallery is een museum voor schilderkunst met een collectie van maar liefst 2300 schilderijen uit ruim zeven eeuwen. Waaronder het bekende portret van Giovanni Arnolfini en zijn vrouw (1434) van Jan van Eyck, en de grote baadsters (1894-1905) door Paul Cézanne.

www.nationalgallery.org.uk

2/ Galleria Dell-Accademia in Florence

Dit museum in het sprookjesachtige Florence was de eerste kunstacademie voor schilders uit Europa. Het is beroemd vanwege het bouwwerk David (1475 - 1564) van Michelangelo, dat zelfs een speciale ruimte heeft gekregen, genaamd de Tribune.

www.accademia.org

3/ Het Metropolitan museum in New York

Het Metropolitan wordt als het belangrijkste kunstmuseum van de wereld beschouwd. Het jaarlijkse Met Gala vindt ook plaats in dit prachtige gebouw. Rockefeller Center, Times Square en Central Park zijn op loopafstand. 

www.metmuseum.org

4/ Het Vasa museum in Stockholm

Het Vasa museum bevindt zich op het eiland Djurgården dichtbij de grote attracties van Stockholm. Op dit eiland is het zeventiende-eeuwse oorlogsschip, de Vasa te bewonderen. Het schip heeft 333 jaar onder water gelege, maar werd in perfecte staat gevonden en geborgen. 

www.vasamuseet.se

5/ Het Akropolismuseum in Athene

Het Akropolismuseum ligt op 300 meter afstand van de berg Akropolis zelf, met daarop de archeologische bezienswaardigheden als de Parthenon, de tempel van Nike en het oude theater. In dit pas gerenoveerde museum zijn alle archeologische vondsten van het Akropolis tentoongesteld. Wanneer je het museum binnenkomt leiden de glazen vloeren je langs de bijzondere opgravingen.

www.theacropolismuseum.gr

6/ Het Getty Center in Los Angeles

Het Getty Center is gevestigd in de wijk Brentwood in Los Angeles. Voordat je het gebouw inloopt kin je eerst even genieten van de o zo mooie tuin. In het gebouwencomplex zelf zijn onder andere westerse standbeelden, kunstwerken en tekeningen te zien uit de middeleeuwen tot het heden. Pluspunt: de entree is gratis.

www.getty.edu

7/ Het museum of Qin Terracotta Warriors and Horses in Xi’an

In het in China gevestigde museum zijn meer dan 8000 terracottafiguren te zien. Deze werden als grafgeschenk gegeven aan de eerste keizer van China, Qin Shi Huangdi. Het indrukwekkende graf dat nu behoort tot UNESCO Werelderfgoed, werd gebouwd door naar schatting 700.000 arbeiders. 

8/ Het Rijksmuseum in Amsterdam

Natuurlijk kunnen we ons eigen pareltje niet vergeten. In het museum zijn onder anderen werken van Vermeer, Rembrandt en Van Gogh tentoongesteld. Nederlandse architect P.J.H. Cuypers ontwierp het Rijksmuseumgebouw, dat sinds 1885 is gevestigd in Amsterdam. Na tien jaar verbouwen beleefde Het Rijksmuseum in 2013 een feestelijke heropening.

www.rijksmuseum.nl

Lees ook: Gaat dat zien: de nieuwe tentoonstelling van Jamie Hawkesworth 

Beeld: iStock