Mode-icoon Alexa Chung lanceert haar tweede collectie en wij mochten haar spreken

Een gesprek met de grappigste Brit ter wereld.

Lees ook

Tekst: Jilke Juliens

Nog maar net lanceerde de Britse Alexa Chung (33) haar tweede kledinglijn ‘Prom Gone Wrong’ in de Bijenkorf. Daarvoor was de knappe brunette niet alleen in levende lijve aanwezig, ze wist met haar ‘goofy’ persoonlijkheid alle aanwezige vloggers, bloggers en modejournalisten te charmeren.

Om de nieuwe collectie te vieren, organiseerde ze samen met de Bijenkorf Amsterdam een Lonely Hearts Club Bingo waarbij de lucky few de kans kreeg om waanzinnige stuks uit haar collectie te winnen. Voor wie na deze eerste zinnen nog steeds met een opgetrokken wenkbrauw zit, een korte intro: Alleskunner Alexa Chung is allereerst journaliste en model en wist in haar tienertijd al een mooie plaats in de modeindustrie te bemachtigen. De gerenommeerde website Business of Fashion gaf haar zelfs een plaats in de lijst van de 500 meest invloedrijke mensen in de modewereld. Ze werd door topfotografen vastgelegd voor de covers van de grootste modemagazines, houdt de front row warm tijdens de modeweken en is bevriend met de crème de la crème van de modewereld. Bon, ik kan zo nog wel een uurtje doorgaan. Wij spraken de Britse it-girl, al wil ze zichzelf nooit zo noemen, over cameltoes, wafels met room, haar mening over virtueel daten en natuurlijk haar nieuwe collectie. 

Alexa Chung tijdens de lancering van haar tweede collectie in de Bijenkorf.


Hi Alexa, is het de eerste keer dat je hier in Amsterdam bent?
“Nee nee, ik ben hier ooit geweest om een commercial op te nemen voor een telefoonprovider toen ik 20 was. De reclamespot was gebaseerd op de film Lost in Translation. Heel vreemd. Maar nee wacht, ik ben aan het liegen. Ik kwam heel vaak in Nederland toen ik jong was. Mijn beste vriendin uit Engeland heeft familie in Amsterdam en dus kwamen we hier vaak.” 

Ik hoorde dat je maar kort blijft deze keer?
“Heb jij hier eigenlijk wafels met room?”

Ik, nu op dit moment? Je kan namelijk niet van me vragen om Nederlandse wafels te promoten want ik ben oorspronkelijk Belgisch. En Brusselse wafels, je weet. Dat is onvergelijkbaar.
“Dat zou nóg beter zijn. Maar ik bedoel hier in de buurt. Ik herinner mij dat die met room zo lekker waren.”

Ik kan je zo wel een adresje geven.
“Super! Maar nee, ik ben hier maar een dag helaas, net nu het zulk lekker weer is. Morgen vertrek ik meteen naar London voor Fashion Week.” 

Lookbook van de Prom Gone Wrong-collectie van ALEXACHUNG.

 

Maar Alexa, jouw tweede collectie. Gefeliciteerd. I love it. Hoe voelt het? Je bent namelijk opnieuw all in gegaan.
“Dankje! Het voelt fantastisch. We zijn de eerste collectie gestart met niet alleen ready-to-wear maar ook juwelen, schoenen en accessoires. Ik vond dit belangrijk omdat je alleen zo hele looks kunt samenstellen. En natuurlijk omdat we het ons konden veroorloven.”  

En wat denk je van een beautylijn?
“O nee, dat nog niet.”

‘Nog niet’ klinkt goed.
“Wel, weet je, ik ben niet zo into beauty. Je zult me ook niet vaak als gezicht van een beauty-campagne zien. Ik ben echt een low maintenance kinda gal. Ik stond vroeger bekend om mijn eyeliner, maar het is nu alweer twee jaar geleden dat ik het droeg. Ik ben al een tijdje aan het bedenken om de cat-eye terug te brengen. Wie weet zie je hem snel terug!”

Moet je doen, het staat je goed.
“Ja hè, dan voel ik me misschien weer meer mezelf. En een beautylijn uitbrengen wanneer Fenty Beauty van Rihanna net gelanceerd is, dat zou een slechte timing zijn. Laten we ook niet vergeten dat we nog maar vier maanden bezig zijn.” 

Klopt. Alles op zijn tijd. Hoe vind je eigenlijk dat Nederlandse vrouwen gekleed zijn?
“Ik hou van klompen en Crocs, oh my god.”

Lookbook van de Prom Gone Wrong-collectie van ALEXACHUNG.


O, dan heb ik hét perfecte paar voor jou. Ken je die 
Boston-Birkenstocks? Echt iets voor jou. Ik vind ze verschrikkelijk. 
Hell yes! Ik kan me er iets bij voorstellen. Maar om eerlijk te zijn ken ik weinig van de Nederlandse stijl. Ik ga heel even uit het raam kijken. Ik zie op dit moment veel regenjassen en paraplu’s.”

Welkom in Nederland.
“Afgaand op mijn vorige bezoeken in Nederland weet ik dat de vrouwen hier niet bang zijn om kleuren te dragen en ze houden van de athleisure trend. Sporty chic.” 

New York Fashion Week is net afgelopen. Zijn er highlights die er voor jou met kop en schouder bovenuit staken?
“Ik ben er niet geweest en heb zelfs geen enkele collectie bekeken. Ik was met mijn team constant op tour in Europa. Vorige week waren we nog in München, dus ik heb nog niet de kans gehad om de shows te bekijken.”

Wat is voor jou het ultieme catwalk-lied?
(Zingt) “Born to be wild.”

Ik zou willen dat ik deze opname bij mijn interview kon plaatsen. Zo’n goeie, hese stem!
“Haha thanks! Maar nog een goeie voor de catwalk zou Freedom van George Michael zijn. Je kent hem wel. Toch? Hoe oud ben je?”

26. Ik was toen nog niet verwekt, maar ik ken het wel hoor.
“O shit, ik vergeet echt soms dat ik ouder word, weet je wel. Ik dacht dat jij even oud als ik zou zijn en dat we hier samen Freedom konden zingen.”  

Ik kan het wel proberen. Heb je een fotograaf waar je ooit je campagne mee wil schieten?
“Ik zou het te gek vinden om met Juergen Teller samen te werken. Ik houd echt van zijn werk. En wie nog meer? Ah ja! Venetia Scott. Ik ben echt bevoorrecht dat fotografen als Peter Lindbergh en Patrick Demarchelier mij in het verleden op foto wilden. Het is dus moeilijk om een favoriet te kiezen.”

Jouw T-shirts uit de nieuwe collectie hebben het opschrift ‘Lonely Hearts Club’. Moeten we hier iets achter zoeken?
“Nee, het betekent echt niets. Het is een link naar het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band van The Beatles.”

Het Lonely Hearts Club T-shirt uit de nieuwe collectie.


Stel, je richt een Lonely Hearts Club op. Wat voor activiteiten zou je organiseren?
“Wel, er zijn zo veel eenzame mensen in de wereld. We zouden een soort van analoge Tinder kunnen creëren waarbij lonely hearts samenkomen in een ruimte, we hangen nummers met vakjes op de muur die gelinkt zijn met elke persoon aanwezig en zo kunnen liefdesbriefjes worden uitgewisseld.”

Ooh.
“Ja, toch? Tegenwoordig ontmoet je niemand meer in het echte leven. Alles is zo virtueel. Ik houd van ouderwetse romantiek.”

Over virtueel gesproken, Instagram is het walhalla van perfecte vriendjes, lichamen en levens. Jij hebt bijna drie miljoen volgers op Instagram. Heb je ooit het gevoel gehad dat je dat mee moest doen aan die hele schijn?
“Jij vind toch niet dat mijn Instagram-account perfect is, toch?”

Nee, allebehalve. En dat is precies wat ik én heel veel andere mensen zo leuk vinden.
“Ja, nee. Weet je, ik denk er niet over na. Ik post foto’s van mijn vrienden in shithole bars in East Village en flikker er nog wat andere rariteiten tussen. Soms zeg ik tegen mezelf nadat ik een foto plaats: ‘Besef je wel dat er 2,9 miljoen mensen meekijken? (lacht).’ Ik ben me ervan bewust dat niemand erom geeft om mijn neefjes Archie en Mabel met een hond te zien. En toch, here you go!”

Je voelt niet de druk om een rolmodel te zijn?
“Dat is echt een moeilijke. Ik ben gewoon een levend mens, zie je? Ik heb nooit de intentie gehad om beroemd te worden. Ik hield ervan om als model te werken, maar ik koos er niet voor om echt in de spotlight te staan. Dus het wordt me een beetje opgelegd.”

Welk basic item zou iedereen in zijn kledingkast moeten hebben?
“Een goeie jeans. Maar het hangt ervan af wie je bent natuurlijk. Als je er echt over nadenkt, is het niet het meest comfortabele kledingstuk, toch? Het kruis van mijn jeans bezorgt mij altijd een cameltoe, kijk! (lacht)”

Kom, laten we samen een tocht door de Marokkaanse woestijn plannen. Ik heb er namelijk ook een op dit moment!
“Haha ja, het is echt de reclamewereld die ons ooit vertelde dat jeans heel aangenaam zijn om te dragen. Het is een grote leugen!”

Wat was je laatste aankoop?
“Een soort van messing doosje met kristallen klepje om in mijn interieur te zetten. Ik kan het niet goed uitleggen. Soms kan ik zo verward praten. Ik zie je nu al kijken van ‘wat zegt die vrouw nu’. Zo ben ik dan, quirky en stuntelig. Of misschien wel pretentieus, dat kan ook.”

O, dat vind ik allemaal wel meevallen!
“Gelukkig. En o ja, ik heb nog witte Sunspel-onderbroeken gekocht. Zo zacht en comfy. Ik was laatst op zoek naar een pyjama voor mijn vader en ik dacht, doe mij die grote, witte onderbroeken maar.”

Heeft iemand in de mode-industrie jou geïnspireerd om een eigen collectie te starten?
“Nee, niet echt. Tot mijn beste vriendin Tennessee tegen mij begon te roepen: ‘Come on mate, hurry up!’ Bij alles wat je doet in het leven kun je wel in jezelf geloven, maar soms heb je die extra push nodig. En als je niet omringd wordt door de juiste mensen die jou in de goede richting duwen, kan het lang duren. Ik ben altijd wat afwachtend. Ik ben blij dat mijn vrienden tegen mij zeiden: ‘Kom op Alexa, natuurlijk kun je het, just fucking do it!’”

Zijn jouw vrienden en familie enthousiast over de tweede collectie?
“Ik zou het niet weten. Ze hebben hem nog niet gezien. Mijn vader geeft wel altijd zijn ongezouten mening. Hij vertelt mij altijd wat ik verkeerd doe, dus ik ben benieuwd.”

Altijd goed wel, feedback van je naasten.
“Ja, sowieso! (lacht). Wist je dat een van mijn vader’s schetsen in de eerste collectie zat? Hij was vroeger grafisch vormgever en illustrator en we besloten om zijn werk op een sweater te drukken. Nu vroeg hij natuurlijk weer om zijn schetsen te verwerken in de tweede collectie. Ik was echt van: ‘Jo, paps. Stop met je eigen werk naar voor te schuiven. Push me niet, Phil. Één keer is genoeg.’”

Dank voor je tijd Alexa, doen we nog een selfie?
“Jij moet me wel echt vertrouwen, zeg. Misschien heb ik wel slechte smaak en ga ik zo een foto van onderen nemen.”

Ik vertrouw jou!

Hoofdbeeld: Chloé Leenheer

Laatste nieuws

Zie ook