Lifehack: deze verrassende dingen kun je schoonmaken met een kledingstomer

Het apparaat kan veel meer dan kreukels en muffe geurtjes uit je kleding verwijderen.

Lees ook

Wist je dat een kledingstomer veel meer kan dan kreukels en muffe geurtjes verwijderen? Het apparaat is veelzijdiger dan je denkt! Want je kunt het gebruiken om allerlei andere dingen in én om huis mee schoon te maken. Benieuwd? We zetten er 11 voor je op een rij.

1. Vet en aangebakken eten

Je kunt een vette kookplaat en aangebakken voedsel(resten) in een pan gemakkelijk schoonmaken met een kledingstomer. Richt het mondstuk van de kledingstomer op de vette pan of kookplaat, om het aangekoekte eten los te maken. Vervolgens veeg je de pan en kookplaat gemakkelijk schoon met een doekje. Dit werkt het beste bij een glazen kookplaat, en het is ook nog eens beter voor het materiaal dan een schuursponsje.

2. Vaste oppervlakken

De kledingstomer is ook ideaal om vaste oppervlakken zoals werkbladen, handvaten van apparaten, toiletten en gootstenen te ontsmetten. Op die manier zijn chemische schoonmaakmiddeltjes helemaal niet meer nodig!

3. Vriezer ontdooien

Eens in de zoveel tijd moet je eraan geloven: de vriezer ontdooien en schoonmaken. Het kan een tijdrovend klusje zijn, want zie al dat ijs er maar eens uit te krijgen. Gelukkig is daar de kledingstomer! Het apparaat kan helpen om de vriezer sneller te ontdooien.

4. Stickers en behang verwijderen

Een kledingstomer verricht wonderen bij het verwijderen van stickers en etiketten van glazen potten. Maar ook behang van de muren afhalen gaat een stuk sneller met een kledingstomer. Door de hitte van het apparaat smelt de lijm, waardoor het makkelijker loslaat. Wees wel voorzichtig bij alles dat van spaanplaat is gemaakt en met ongeverfde oppervlakken.

5. Gordijnen en beddengoed

Waarschijnlijk heb je de kledingstomer al eens gebruikt om gordijnen of beddengoed glad te strijken. Maar de stoom doet veel meer dan alleen het gladstrijken, het helpt ook om muffe geurtjes, stof en bacteriën te verwijderen. Als iemand ziek is geweest en veel tijd op de bank of bed heeft doorgebracht, kun je in een mum van tijd de omgeving ontsmetten met behulp van de kledingstomer.

6. Vlekken

Heb je een hardnekkige vlek op je tapijt, autostoelen of meubels? Dan kan de kledingstomer uitkomst bieden. Het apparaat helpt de vlek ‘los’ te maken, waardoor je hem makkelijker uit de bekleding haalt. Houd het apparaat minsten vijftien centimeter van de vlek en laat het ongeveer dertig seconden stomen. Dep vervolgens met een doek op de vlek en herhaal dit tot de vlek eruit is. Eventueel kun je een vlekverwijderaar gebruiken voor het laatste beetje.

7. Schimmel op voegen

Schimmels en hoge temperaturen gaan niet samen. De kledingstomer is dan ook een ideaal middel om schimmel uit je voegen te krijgen. Je veegt het er gemakkelijk af met een doekje, nadat je het apparaat op de schimmels hebt gezet.


8. Zeepresten

Maak zeepresten op douchedeuren, tegels, sanitair en andere oppervlakken gemakkelijk los met de kledingreiniger. Daarna haal je het er met een doekje gemakkelijk vanaf en is alles weer spic en span!

9. Ramen en spiegels

Ramen en spiegels zijn ontzettend lastig om goed (en streeploos) schoon te maken. Ook hierbij is de kledingstomer ideaal. Gebruik de stoom van het apparaat om de vlekken en het vuil van spiegels en ramen los te maken. Je hebt daarna alleen nog een doek of wisser nodig om het oppervlak streeploos droog te maken. Je hebt geen reinigingsmiddelen meer nodig!

10. Auto

De kledingstomer is niet alleen ideaal om binnen schoon te maken. Het is ook ideaal om te gebruiken als je de auto schoonmaakt. De stoom kan je helpen om hardnekkig vuil op wieldoppen en bumpers te verwijderen. Maar ook om vlekken uit de bekleding en matten te halen. En vergeet ook de spiegels en ruiten niet. Die kledingstomer is een echte alleskunner!

11. Speelgoed

Het speelgoed van je kind(eren) moet er af en toe ook aan geloven. Kinderen zitten overal met hun handen en mond aan, waardoor er veel bacteriën op het speelgoed komen. Gelukkig kun je met de kledingstomer gemakkelijk (plastic) speelgoed en knuffels reinigen en desinfecteren. Boeken, (beschilderd) houten speelgoed en ander speelgoed met papieren elementen moet je niet met de kledingreiniger schoonmaken.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook