Ai! Deze 8 dingen kunnen voor een opgeblazen gevoel zorgen

Sommige keuzes en gewoontes kunnen ook voor een opgeblazen gevoel zorgen.

opgeblazen gevoel

Je weet waarschijnlijk wel dat het eten van bepaalde voedingsmiddelen je een opgeblazen gevoel kan geven. Maar het kan ook gebeuren door een aantal redenen die niets met voedsel te maken hebben. Sommige keuzes en gewoontes kunnen namelijk ook voor dit gevoel zorgen.

1. Kauwgom

Volgens de National Health Service van het Verenigd Koninkrijk, is een opgeblazen gevoel een opbouwing van gas in je buik die wordt veroorzaakt door het slikken van teveel lucht. Dit kan door een aantal dingen komen, zoals het kauwen van kauwgom. Als je merkt dat je je na het kauwen van kauwgom een beetje opgezwollen voelt, kan het minderen van kauwgom kauwen de druk verlichten.

2. Slechte houding

Volgens een studie uit 2003 kan je houding van invloed zijn op de hoeveelheid gas die in je spijsverteringsstelsel vastzit. Een goede houding, inclusief rechtop zitten tijdens het eten, resulteert in een veel kleinere hoeveelheid gas die wordt vastgehouden in vergelijking met een voorovergebogen of platliggende houding. Probeer je te concentreren op je houding tijdens de maaltijd om een opgeblazen gevoel te voorkomen.

3. Te snel eten

Een snelle maaltijd kan je helpen om op tijd op werk te komen, maar het kan ook een opgeblazen gevoel veroorzaken als je niet gaat zitten om van je maaltijd te genieten. De NHS waarschuwt dat eten tijdens het lopen of staan kan leiden tot het inslikken van extra lucht. En die extra lucht kan weer leiden tot een opgeblazen gevoel en een ongemakkelijke druk.

4. Tegelijkertijd eten en praten

Er gaat niets boven een hapje eten met een goede vriendin of de dag bespreken met je partner tijdens het avondeten. Maar het kletsen kan je een opgeblazen gevoel geven... Als je met een volle mond praat, ben je vaak niet goed genoeg aan het kauwen. Hierdoor krijg je al snel te veel lucht binnen, wat weer kan leiden tot een opgeblazen gevoel volgens Healthline.

5. Gestrest

Het gaat er niet alleen om wat je in je mond stopt. Wat er in je hoofd gebeurd, kan een even grote impact hebben op je darmen. Stress heeft een enorme invloed op ons spijsverteringssysteem. Het kan de manier waarop we ademen en de manier waarop we voedsel verteren veranderen, wat op zijn beurt kan leiden tot een opgeblazen gevoel.

6. Medicijnen

Je opgeblazen buik kan een bijwerking zijn van bepaalde medicijnen. Pijnstillers, zoals oxycodone of hydrocodone, staan bekend om het veroorzaken van buikkrampen en een opgeblazen gevoel. Het nemen van een kuur van antibiotica kan ook leiden tot een gezwollen buik omdat de nuttige darmbacteriën vaak samen met de slechte bacteriën worden bestreden.

7. Menstruatie

Als je menstrueert, kan een opgeblazen gevoel een subtiel teken zijn dat je menstruatie op komst is. De veranderingen in niveaus van de hormonen progesteron en oestrogeen vóór en tijdens een periode kunnen het lichaam ertoe aanzetten om water en zout vast te houden. De cellen van het lichaam houden vocht vast en dit kan leiden tot een gevoel van zwelling of 'volheid'.

8. Te snel drinken uit een waterfles

Het snel drinken van water uit een waterfles kan - je raadt het al - leiden tot onbedoeld inslikken van teveel lucht. Als je na een lange slok uit je waterfles een boer moet laten, is dat een aanwijzing dat je misschien wat extra lucht hebt ingeslikt. Focus op het nemen van kleine, maar frequente slokjes om te voorkomen dat je jezelf dat opgeblazen gevoel geeft.

Lifestyle
  • Insider
  • iStock