Eigenlijk hoeven we je dit niet te vertellen. Na zo'n tien uur intensief werken, krijg je niets meer voor elkaar en creëer je alleen maar meer werk voor jezelf. Punt. Maar hoe zit dat nu precies?
Kletspraat
In tijden dat burn-outs bijna een normale zaak zijn, stond er onlangs een artikel in de New York Times waarin wordt aangehaald hoeveel er toch wordt opgeschept over lange werkdagen. Ondernemers-goeroe Gary Vee adviseert zelfs om achttien uur per dag te werken; alleen zo zou je écht succesvol worden. Kletspraat, aldus de schrijver van het stuk Geoffrey James, van de bekende website Sales Source.
"Mensen die beweren dat ze meer dan achttien uur per dag werken, liegen of zijn ontzettend dom bezig", vertelt James aan Inc Mag. Volgens James zijn mensen die pochen over bizar lange werkdagen goed in het verbergen van gemiste deadlines en uitstelgedrag. Zo gebruiken ze die extra uren als excuus voor hun niet geleverde werk.
Goede balans
"Dit soort werknemers liegt ook zichzelf graag voor. Tijd op kantoor besteden aan sociaal zijn met collega's en onnodige meetings, kun je niet echt efficiënt werken noemen." Eens, maar een sociale pauze op z'n tijd heeft toch ook wel wat. Je bent inderdaad je concentratie even kwijt, maar daar vind je ongetwijfeld een goede balans in. Waar we wel sterk in geloven is dat je niet opschiet met extralange dagen. "Dat is gewoon dom", aldus Geoffrey James. Ook Stanford University toont met een onderzoek duidelijk aan dat wanneer je meer uren dan gemiddeld werkt, je minder effectief bent.
Werk je in een bedrijf waar het motto 'work until you drop' te serieus wordt genomen, dan zet je een val voor jezelf. Bespaar jezelf een burn-out, ga efficiënt aan de slag en zorg ervoor dat je ook naast je werk nog genoeg tijd hebt voor een interessant en gebalanceerd leven. Dat is veel vruchtbaarder op de lange termijn.
Lees ook: 3 x carrièreswitches die je na je 30ste kunt maken
Bron: Inc Mag | Beeld: iStock