8 waanzinnige plekken die je moet bezoeken nu ze nog bestaan

Boek je tickets nu, as we speak!

De herfstblues kan hardnekkig zijn. Begin alvast te dromen van jouw volgende reis, het helpt zeker. Deze plekken kunnen rechtstreeks op je to do-lijst, maar wacht niet te lang. Niet omdat de vliegtickets skyrocking duur zijn, maar omdat ze wellicht binnen een paar jaar niet meer bestaan. Eng, jazeker. Enjoy it while you can!

1/ Taj Mahal, India
Door instortingsgevaar is de Taj Mahal, een van de zeven wereldwonderen, een spoedig bezoek waard. Het iconische gebouw dat in 1632 werd gebouwd door Shan Jahan om het graf van zijn vrouw te herbergen, zal binnen vier jaar mogelijk niet meer te bezoeken zijn. 

2/ Everglades National Park, VS
Er is wel degelijk een ‘UNESCO Heritage in Danger’-lijst en daar staat deze Amerikaanse plek helaas ook op. Door stedelijke ontwikkeling en vervuiling kan het zijn dat je de 800 diersoorten en meer dan 350 vogelsoorten binnenkort niet meer in actie kunt spotten.

3/ Venetië, Italië
Venetië, ook wel de ‘drijvende stad’ genoemd, zal wellicht aan het eind van deze eeuw bekend worden als de ‘zinkende stad’. Door de stijging van de zeespiegel, overstromingen en groeiend toerisme zakt de stad steeds dieper weg. Hoog tijd om op die gondel te springen dus.

4/ De Seychellen, Madagaskar
Dit paradijs van 115 eilanden aan de kust van het Afrikaanse Madagaskar kan door erosie op het strand en vernietiging van koralen binnen 50 à 100 jaar onder het zeeniveau zakken. 

5/ De Dode Zee, Israël
50 jaar, zo veel tijd krijgt de Dode Zee van experts. In de laatste 40 jaar is deze adembenemende plek bijna 25 meter gezonken, één derde gekrompen en is ze veel water verloren. Een retourtje naar het Midden-Oosten is dus een goed idee.

6/ De Chinese Muur, China
De Chinese Muur werd meer dan 2000 jaar geleden werd gebouwd om China te beschermen tegen vijanden, en is vandaag een van de grootste trekpleisters in Azië. Door barre weersomstandigheden, erosie en diefstal van de muurstenen zou dit mooie wonder over 20 jaar wel eens geschiedenis kunnen zijn.

7/ Great Barrier Reef, Australië
Het grootste koraalrif ter wereld is al jaren bekend om haar treurige toekomst. Het drukbezochte stukje natuur is door opwarming van de aarde in 30 jaar meer dan gehalveerd. Onderzoekers durven te beweren dat ze in 2030 zelfs volledig verdwenen zal zijn. 

8/ Galapagos-eilanden, Ecuador
Deze provincie van het Midden-Amerikaanse land Ecuador met bijzondere flora en fauna is met uitsterven bedreigd. De Vulkanische archipel krijgt elk jaar een bezoek van 170.000 mensen en dat begint zijn tol te eisen.

Lees ook: Louis Vuitton opent pretpark in Parijs

Bron: HLN | Beeld: iStock

Laatste nieuws