Eerste hulp bij incontinentie: 1 op de 4 vrouwen krijgt hiermee te maken

De oorzaak? Er zijn verschillende vormen te onderscheiden.

Incontinentie bij vrouwen komt vaker voor dan je wellicht denkt. Ongeveer 1 op 4 vrouwen krijgt in haar leven te maken met ongewild urineverlies. Toch heerst er nog een taboe op. Gelukkig zijn er een aantal maatregelen die je kunt treffen om incontinentie te lijf te gaan. We zetten we voor je op een rij.

Wat is incontinentie precies?

Allereerst is het goed om te weten wat incontinentie nu precies is. Simpel gezegd is het ongewild urineverlies. Dit kunnen een paar druppels zijn, maar ook een volledige blaas. Er kunnen verschillende oorzaken ten grondslag liggen aan incontinentie, waardoor we verschillende vormen onderscheiden:

  • Inspanningscontinentie, waarbij er sprake is van urineverlies bij een inspanning als hoesten of sporten.
  • Aandrangincontinentie wordt gekenmerkt door een heftige aandrang om te plassen, die niet onderdrukt kan worden.
  • Gemengde urine-incontinentie is een combinatie van inspanningsincontinentie en aandrangincontinentie.
  • Overloopincontinentie. Omdat de blaas voortdurend vol is, treedt er steeds urineverlies op. Dit zijn slechts kleine beetjes.
  • Bij reflexincontinentie is er geen prikkel om te plassen. Dit komt door problemen in het zenuwstelsel.
  • Functionele incontinentie komt niet door een afwijking, maar door een lichamelijke of psychische beperking die iemand ervan weerhoudt om het toilet op tijd te bereiken. Je kunt dan denken aan iemand die slecht ter been is of last heeft van dementie.
  • Zwangere vrouwen hebben ook meer kans op incontinentie. Dit komt door lossere bekkenbodemspieren

Hoewel veel ouderen last hebben van incontinentie, komt het bij vrouwen van alle leeftijden voor.

Zo reken je af met incontinentie

Let op wat je eet en drinkt
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het is belangrijk om goed te blijven drinken. Doe je dit niet, dan maak je het probleem juist erger. Je blaas kan dan namelijk geïrriteerd raken en dit kan leiden tot een blaasontsteking. En dat is natuurlijk wel het laatste waar je op zit te wachten als je incontinentie hebt.

Het advies luidt om op z’n minst anderhalf tot twee liter te drinken, het liefst water. Dit bevordert de gezondheid van je blaas. Het beste is om zoveel mogelijk overdag te drinken (en in de avond te minderen), zodat je nachtelijke verrassingen voorkomt. Drink wel steeds kleine hoeveelheden.

Er zijn ook een aantal dranken die je beter kunt laten staan. Alcohol en dranken met cafeïne, zoals koffie, versterken het probleem. Ook citrusvruchtsappen, sinaasappelsap en light-dranken zijn niet de beste keuze. Deze dranken kunnen de blaas irriteren.

Ook andere factoren kunnen invloed hebben op je blaas. Voeding bijvoorbeeld: je blaas wordt niet blij van gekruid voedsel. Groente heeft dan juist weer een positief effect. Ook roken of overgewicht kan de reden zijn van de blaasproblemen. Het is dan ook verstandig om eerst te stoppen met roken met of te vallen voordat je professionele hulp zoekt.

Bekkenbodemoefeningen
Bekkenbodemoefeningen kunnen een krachtig middel zijn tegen ongewenst urineverlies. Je huisarts of een speciale bekkenfysiotherapeut kan je hiermee helpen. Als je deze oefeningen dagelijks doet, zou je binnen 8 weken al resultaat moeten zien. Blijf de oefeningen daarna ook regelmatig doen, zeker als het helpt en je de klachten ziet verminderen of zelfs helemaal verdwijnen. Het fijne aan bekkenbodemoefeningen is dat je ze in principe overal ongemerkt kun doen, of je nu op kantoor bent of in de auto bent. Het beste is om het elke dag een paar minuten te doen. Zie je na drie maanden nog geen resultaat, is het verstandig om weer contact op te nemen met de huisarts.

Een operatie
Mocht bovenstaande nog geen soelaas hebben geboden, kan een operatie een optie zijn. Dit kan een ingrijpende behandeling zijn, maar is soms de enige optie om de problemen op te lossen. Zo kan een bandje in de plasbuis worden aangebracht. Dit geeft steun aan de sluitspier van de blaas. Dit helpt vaak goed tegen incontinentie bij vrouwen. Afhankelijk van de oorzaak van je blaasproblemen zijn er ook andere operaties mogelijk, dit wordt altijd in overleg met je gynaecoloog besloten.

Incontinentiemateriaal voor vrouwen
Als je alles al hebt geprobeerd en zelfs een operatie geen uitkomst biedt, kun je je toevlucht zoeken in incontinentiemateriaal. Hoewel je daar dus niet de oorzaak mee aanpakt, kun je hierdoor wel goed leven met de aandoening. Er zijn verschillende soorten van incontinentiemateriaal, zoals luiers, luierbroekjes, slips en inleggers.

Beeld: Anna Shvets

Laatste nieuws