Maak déze 5 grote fouten niet tijdens een sollicitatie

O-ow!

Lees ook

Oef, weer een sollicitatie achter de rug en gelukkig ging deze wel goed. Of toch niet? Je krijgt geen uitnodiging voor een tweede gesprek en had er nochtans een goed gevoel over. Hier 5 manieren waardoor je erg in de fout gaat bij je sollicitatie. Of je dit nog goed kunt maken is maar af te wachten.

1/ verkeerde motivatiebrief sturen
Als je al bij stap één in de mist gaat, is het mogelijk dat je niet wordt uitgenodigd voor een gesprek. Vermijdt deze domme fout door jouw bestanden te benoemen met de bedrijfsnaam waarvoor je solliciteert. Wees ook niet te snel in het afwerken van je mail. Schrijf hem, doe even een uurtje iets anders en bekijk hem opnieuw. 

2/ verkeerde kledij dragen
Kleed je voor de gelegenheid en pluis uit hoe de dresscode van het bedrijf is. Er netjes en professioneel uitzien is altijd een goed idee. Beter netjes aankomen op je sollicitatie dan totaal onverzorgd. 

3/ te veel of te weinig vragen
Sta niet met je mond vol tanden als de recruiter op het einde van het gesprek nog vraagt of je iets wil weten. Zo kom je heel ongeïnteresseerd over. Zoek een gulden middenweg want een one way stream aan vragen die vanuit jou komen, kan irritatie opwekken.

4/ te relaxed overkomen
Word niet te joviaal als je voelt dat de conversatie met je gesprekspartner op gang komt. Blijf professioneel en ga geen onnodige grapjes uit je mouw schudden.

5/ over je salaris beginnen
Wacht tot de HR-manager over jouw salaris begint. Het is een absolute no go om dit onderwerp zelf op te brengen. Gebeurt dit niet het eerste gesprek? Dat is vrijwel normaal, dus blijf geduldig. 

Lees ook: Dit zet je voortaan best niet meer in je e-mails

Bron: Vacature | Beeld: Marie Claire

Laatste nieuws

Zie ook