Met deze tips word je een pro in salarisonderhandelingen

Heb jij binnenkort 'het' gesprek op de planning staan, neem dan zeker even deze tips en trics door.

Lees ook

Hoe je het ook went of keert: salarisonderhandelingen zijn niet voor iedereen de meest prettige gesprekken. Sommigen zijn er enorm goed in, anderen vinden het doodeng. Gelukkig zijn er een aantal trucjes waardoor het de volgende keer veel beter gaat.

1. Noem altijd een precies bedrag

Je laat zien dat je er goed over nagedacht hebt en je goed hebt voorbereid door vooronderzoek te doen. Hierdoor zal je sneller serieus worden genomen, wat uiteindelijk weer positief is voor je salaris.

2. Zie het als een soort competitie

Met dit soort gevallen is de kans klein dat je werkgever je gelijk geeft wat je wil. Je moet dus niet op je mondje gevallen zijn en durven te sparren over het uiteindelijke gedrag. Het kan best zijn dat jullie er niet in één gesprek uit komen, maar dat er meerdere gesprekken plaatsvinden voordat jij uiteindelijk tevreden bent.

3. Wees de eerste die een voorstel doet

Het is belangrijk dat je niet afwacht totdat je werkgever een bod doet, want dan ben je eigenlijk al te laat. Zorg dat jij gewoon als eerste een voorstel doet, waardoor je uiteindelijke salaris niet te veel van jouw bedrag afwijkt.

4. Blijf tijdens de onderhandeling oogcontact houden

Hierdoor blijf je in contact met de persoon die tegenover zit, waardoor je elkaar minder snel zal proberen te misleiden. In dit geval werkt dit vooral positief voor je, omdat je hiermee ook laat zien dat je stevig in je schoenen staat. Je bent niet bang en bent bereid om flink te onderhandelen.

5. Laat de ander over zichzelf vertellen

Zorg wel dat je gefocust en geïnteresseerd blijf, want irritaties opwekken is in dit geval niet slim. Harvard deed ooit eens de ontdekking dat praten over jezelf dezelfde gevoelens opwekt als die je krijgt wanneer je over eten praat. En eerlijk is eerlijk: eten maakt je vaak heel erg gelukkig. Wanneer diegene tegenover je dus in een vrolijke bui is, zal je zien dat er veel beter te onderhandelen is.

6. Wees te allen tijde eerlijk

Het is niet slim om gelijk alles open en bloot te geven, maar er is niks mis met een tipje van de sluier weggeven. Het zou volgens onderzoek van Forbes namelijk je winkansen verhogen, waardoor de kans groter is dat jij uiteindelijk het gewenste bedrag binnensleept.

Wat je moet weten voordat je met je baas over salaris gaat praten

Bron: Business Insider Beeld: iStock

 

Laatste nieuws

Zie ook