doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Waanzinnige wijze lessen van Lieke van Lexmond

Ze is te zien in de nieuwe feelgoodfilm ‘Casanova’s’ en haar Moon Calendar met zus Jetteke is een groot succes.
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
Lieke van Lexmond

Ze is te zien in de nieuwe feelgoodfilm ‘Casanova’s’ en haar Moon Calendar met zus Jetteke is een groot succes. Lieke van Lexmond (38) over haar missie om mensen te verbinden, die eeuwige hoge lat en leven met de maan.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Acteerliefde

"Ik speelde op mijn elfde voor het eerst in een film en voelde toen meteen de liefde voor het acteren. Dat ben ik blijven doen totdat ik uit Goede Tijden ging, daarna ben ik wat meer gaan presenteren. Het laatste jaar kwamen er toch weer twee mooie rollen op mijn pad, in Casanova’s en een nieuwe film: Zwanger & Co. Ik heb gemerkt dat acteren toch wel mijn grote liefde is. Sowieso ben ik blij dat ik het allemáál mag doen: acteren, presenteren en ik ben met mijn zus Jetteke druk met onze Moon Calendar. Ik zeg lang niet overal ‘ja’ meer tegen en maak de laatste jaren veel meer keuzes vanuit mijn hart. Ik doe alleen nog de dingen die écht goed voelen."

"Ik zeg niet overal ‘ja’ meer tegen en maak veel meer keuzes vanuit mijn hart"

Moon Calendar

"Ik hou heel erg van nuchterheid, maar ook van magie. Het idee achter onze Moon Calendar is eeuwenoud; vroeger leefde iedereen in manen in plaats van in maanden. De Kelten, Maya’s en Inca’s keken naar de natuur en handelden naar wat die natuur liet zien. Daar is niets zweverigs aan, het is juist super-oer, bijna natuurkundig. Ik denk dat we met zijn allen heel erg zijn weggezweefd van waar het echt om draait. We leven in een maatschappij die supersnel gaat en heel materialistisch is. Het is de missie van Jet en mij geworden om mensen meer met elkaar te verbinden en te helpen om zichzelf beter te begrijpen.

Sinds we zo met moeder maan bezig zijn, snap ik mezelf ook beter. Dan denk ik: ja natuurlijk heb ik vandaag een slechte dag, want de maan staat in Schorpioen – dat is voor mij een moment dat ik niet op mijn sterkst ben. Het vertaalt zich ook naar mijn dagelijkse leven. Bij wassende maan houdt alles meer vast, van het eten van een roomsoes tot je haren kleuren. Ik ga dus juist dan naar de kapper. Het is grappig dat ik door het zelf te ervaren weet dat het echt werkt."

"Die knobbel in mijn nek was een resetmoment"

Positiviteit

"Ik probeer alles in mijn leven te doen vanuit positiviteit en liefde, voor mij is dat de manier om trouw aan mezelf te blijven. Twee jaar terug ontdekte ik een knobbel in mijn nek, die onderzocht moest worden. De periode totdat ik de uitslag kreeg, was heel spannend, maar gelukkig bleek het goedaardig. Dat zijn wel resetmomentjes die ervoor zorgen dat je je nog meer realiseert hoe relatief alles in het leven is. Je hebt geen garanties. Als je dan toch hier bent, maak er wat van. Dat was ook het moment dat ik veel bewuster ben gaan kiezen qua werk. Ik wilde geen dingen meer doen waar ik me niet helemaal connected mee voel, dan ben ik liever bij mijn kinderen. Het heeft me veranderd. Ik ben druk genoeg, ren mezelf de hele dag achterna, dat wil ik alleen doen voor dingen die écht kloppen."

Social media

"Ik hou erg van mooie plaatjes, maar ik probeer wel eerlijk te zijn in wat ik post. Mijn social media gebruik ik niet als een businessplatform, maar ik post vanuit mijn hart. Ik vind het gevaarlijk dat er soms druk van buitenaf wordt opgelegd. Bijvoorbeeld bij Black Lives Matter, waar dan gezegd werd: ‘Als je geen zwart vlak post, dan ben je een racist.’ Daar geloof ik helemaal niet in. Ik vind het een mega belangrijk onderwerp en zet me hier ook voor in, maar op een ander moment en vanuit mijn eigen overtuiging. Je moet je niet laten opruien, niet in positieve en niet in negatieve zin. Het is altijd gevaarlijk om zomaar achter iets aan te rennen. Als ik ergens voor benaderd word, probeer ik heel goed na te denken: is dit echt iets waar ik wat voor zou kunnen betekenen? En dan probeer ik vanuit positiviteit iets te plaatsen en geen angst te zaaien of andere mensen druk op te leggen. Ik zet me bijvoorbeeld in voor Amref Flying Doctors, ook om ongelijkheid op meerdere vlakken aan te kaarten."

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

Ware liefde

"Tussen mij en Bas is er geen enkele kink, het stroomt en klopt helemaal. We begrijpen elkaar, we laten elkaar vrij en vinden het leuk dat de ander de ruimte heeft om dingen te ontdekken. We zijn ook een heel heldere spiegel naar elkaar toe. Zeggen het als we denken dat de ander aan het afdwalen is. Laatst wilde ik ‘nee’ zeggen tegen een van mijn twee filmprojecten, omdat ik bang was dat ik het allemaal niet zou kunnen combineren en te weinig tijd zou overhouden voor thuis. Bas was toen degene die zei: ‘Ben je gek geworden! Acteren is je grote liefde, we regelen wel iets.’ Dat vind ik zo lief. Ik vind het fijn dat hij mij echt ziet. Ook de dingen aan mij die minder zijn. Maar dat je kanten van elkaar kent die andere mensen misschien niet zien, maakt het juist ook speciaal."

Presenteren

"In het vak waarin ik werk is presteren heel belangrijk. Voor mijn gevoel begin je elke keer opnieuw en moet je steeds weer laten zien wat je waard bent. Dat vind ik soms pittig, het haalt je uit je kracht. Ik leg de lat vooral heel hoog voor mezelf. Aan de ene kant ben ik vrij en los, maar als het op mijn werk aankomt, wil ik dat het perfect is. Over de concurrentie maak ik me niet snel druk, omdat ik heel erg geloof dat iedereen uniek is. Wat ik kan, kan een ander niet, en andersom. De periode dat ik minder werk had bij RTL, probeerde ik me niet gek te laten maken. Ik bleef in mezelf geloven. Ik heb een paar jaar geleden besloten dat ik mijn geluk niet wil laten afhangen van hoeveel klussen ik heb of krijg. Ik ben gewoon een gelukkig mens, ben hartstikke dankbaar voor mijn man en zoontjes, ik reis graag, hou van boetseren en ben superdruk met onze Moon Calendar. Als je niet regelmatig op tv te zien bent, zeggen mensen al snel: ‘Gaat het wel goed met je, ben je wel oké?’ Je raakt gefrustreerd als je daar je gevoel van laat afhangen. Het gaat hartstikke goed met me, óók zonder dat!"

Lieke in het kort

Lieke van Lexmond (1982) maakte haar debuut als actrice op 11-jarige leeftijd in de film Prime time. Haar grote succes kreeg ze met haar rollen in Goudkust en Goede tijden slechte tijden. Ze was te zien in films als Volle Maan, Achtste-groepers huilen niet, Toscaanse bruiloft, Michiel de Ruyter en Rokjesdag. Ze presenteerde o.a. The voice senior, Ons huis vol spullen, Lelijke eendjes en Expeditie Poolcirkel. Met zus Jetteke zette ze de Moonsisters community op; hun nieuwe Moon Calendar is nu te koop via "hier". Vanaf 8 oktober is Lieke te zien in de romcom Casanova’s.

Dit interview verscheen oorspronkelijk in het november issue van Marie Claire.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');