doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Aha! Met deze tips wordt netwerken een eitje

Een aantal tips, zodat netwerken jou in het vervolg gemakkelijk afgaat!
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
netwerken

Netwerken, bij de een breekt het zweet uit en bij de ander lijkt het eenvoudig af te gaan. Behoor jij tot de eerste groep? No worries! Want met onderstaande tips wordt jij er binnen no time een natuurtalent in.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Versterk je huidige netwerk

Denk jij dat netwerken vooral bestaat uit nieuwe mensen leren kennen en daarmee je netwerk uitbreiden? Niets is minder waar! Het is zelfs veel waardevoller voor je carrière om de band met je huidige netwerk te versterken. Kom opnieuw in contact met oude bekenden, zoals ex-collega’s, bazen, mentoren en klasgenoten. Het kan een beetje ongemakkelijk voelen om mensen die je jarenlang niet het gezien of gesproken ineens te benaderen met een berichtje of LinkedIn-verzoek. Toch is de kans groot dat mensen het juist leuk vinden dat ze iets van je horen. Die ene belangrijke kans is soms dichterbij dan je denkt…

Online research

Vaak kun je via platformen als Facebook, LinkedIn of Eventbrite er gemakkelijk achter komen wie welke functie heeft. Kijk naar leeftijdsgenoten, mensen met een interessante werkgever of iets anders wat jouw interesse heeft.

Perfecte ijsbreker

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

Ineens is daar de volgende struggle: hoe begin je het gesprek? Heel simpel: geef een complimentje! Of je nou online of offline aan het netwerken bent, een compliment is altijd een goede ijsbreker en het gesprek heeft meteen een positieve vibe. Zorg er natuurlijk wel voor dat het compliment gemeend is.

Aantekeningen maken

Nu je het gesprek eenmaal bent begonnen, is er waarschijnlijk al een last van je schouders gevallen. Maar door alle zenuwen is het vaak lastig om het gesprek ook op gang te houden. Dit doe je door open vragen te stellen en oprecht geïnteresseerd te zijn in het verhaal van de ander. Het klinkt misschien logisch, maar door de zenuwen loopt het in werkelijkheid vaak anders. Een goede tip is dan ook om aantekeningen in je notities te maken na het gesprek. Dat helpt je op een later moment bij het onthouden van je netwerk.

Berichten sturen

Netwerken stopt niet als de netwerkbijeenkomst voorbij is of al iemand je LinkedIn-verzoek heeft geaccepteerd. Je voegt geen mensen toe aan je netwerk om er vervolgens niks mee te doen. Stuur altijd na afloop een berichtje naar de personen die je hebt ontmoet, maar ook als een oude bekende je heeft toegevoegd. Je hoeft geen ellenlange verhalen te sturen, een simpele: “Het was leuk om kennis te maken” en een opmerking over het onderwerp van jullie gesprek is al voldoende. Vooral mensen waarvan je het gevoel hebt dat ze later iets voor jou kunnen betekenen moet je niet overslaan.

Online community

Is dat hele netwerken nou écht niks voor jou? Dat kan natuurlijk. En je bent niet de enige, voor de meeste mensen is zo’n netwerksessie een hele opgave. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven om te netwerken. Sluit je bijvoorbeeld aan bij een online community. Want dat is het grote voordeel van alle moderne mogelijkheden: voor elk vakgebied en interesse is er wel een community te vinden op het internet. Van een boekenclub tot een community met natuurliefhebbers en een netwerk voor freelancers. Met mensen in dezelfde community heb je sowieso een raakvlak, wat het allemaal weer een stukje makkelijker maakt.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');