Auteur Gabby Bernstein: “Ik was succesvol, maar alles was gericht op uiterlijk en geld”

Ook van bingen kun je leren volgens spiritueel goeroe Gabby Bernstein!

Lees ook

Mensen inspireren is Gabby Bernsteins lust en haar leven. De spiritueel goeroe en bestsellerschrijver wil dan ook dolgraag haar levenslessen delen. Een beetje zweverig maar wél leuk. 

“Ik was 21 en had samen met een vriendin een eigen pr-bureau in New York. Onze klanten waren nachtclubs en restaurants in Chelsea en behalve dat we hun pr deden, feestten we net zo hard mee. Ik was succesvol, maar alles was gericht op uiterlijk en geld. Spiritueel voelde ik me bankroet. Langzaamaan ging het steeds slechter en ik raakte verslaafd aan alcohol en drugs. Toen ik na de zoveelste binge door mijn knieën zakte en wie the hell er ook maar naar me luisterde vroeg om een beter leven, hoorde ik voor het eerst m’n ‘innerlijke gids’ – of was het intuïtie – spreken. Die leidde me naar ontwenning en het spirituele pad op.”

Doe waar je blij van wordt
“Toen ik nog een pr-bureau had, vroeg een marketingdocent me eens of ik een praatje wilde houden voor haar klas. Ik scheelde maar een paar jaar met haar studenten en ze vond het cool dat ik al zo jong een bedrijf had. Voor de klas vertelde ik mijn verhaal. Ik was niet per se een goede spreker, maar ik voelde me heel erg verbonden met wat ik vertelde. Op dat moment klikte er iets: dit vind ik leuk! In m’n achterhoofd ben ik altijd met dat idee blijven spelen en na mijn mental breakdown kwam het weer naar boven. Ik wilde verhalen vertellen en mensen inspireren. Heel lang heb ik het gratis gedaan, omdat ik er gewoon blij van werd, en nu leef ik ervan. What I loved became what I do.”

Ga aan de slag met je angst
“Angst is de grootste blokkade die mensen tegenhoudt om te doen wat ze willen en het beste in zichzelf naar boven te halen. In het begin van mijn carrière heb ik een boekcontract binnengesleept. Maar omdat ik nog nooit een boek had geschreven, begon ik ’m te knijpen. Eigenlijk wilde ik ’t liefst het contract afzeggen en het geld terugstorten, want ik had geen idee hoe ik dat boek moest schrijven. Gelukkig luisterde ik niet naar die negatieve stem, maar ging ik aan de slag met mijn angst. Ik deed oefeningen, die ik nu zelf ook leer aan mensen, en daardoor leerde ik open te staan voor creatieve oplossingen. En ik zocht hulp in de vorm van een schrijfcoach. Anders waren mijn zes boeken er nu niet geweest.”

Stap eens op een trampoline
«Het is een gek idee dat ik richting de veertig ga, maar ik ben nu veel gelukkiger dan in mijn vroege twintiger jaren. Geestelijk en lichamelijk ben ik veel gezonder en zekerder over wie ik ben. Ik geloof dat je de tijd een beetje terug kunt draaien en op een mooie manier ouder wordt door goed voor jezelf te zorgen.
Ik eet al vier jaar geen suiker meer, sport iedere dag minstens een half uur – van Pilates tot trampoline springen – en ik gebruik mijn infraroodsauna bijna elke dag. En mediteren is ook een goede manier om jong te blijven, want hoe minder stress je ervaart, hoe minder snel je veroudert.”

“Toen ik net begon, zei ik al dat ik ooit bij Oprah te gast zou zijn”

Geef je over aan het universum
“Op nieuwjaarsdag 2015 had ik een plan: ik zou zwanger worden en die negen maanden gebruiken om mijn nieuwe boek te schrijven. In het najaar zou ik bevallen, dan zou mijn boek verschijnen en zou ik op boektournee gaan. Alleen ik werd niet zwanger, maand na maand niet. Ik dreef mezelf tot wanhoop, omdat ik iets probeerde te controleren waar ik geen controle over had. Was mijn lichaam te oud? Ik schaamde me en wilde er met niemand over te praten. Een jaar later, op nieuwjaarsavond, merkte een spirituele vriend van me op dat ik depressief was. ‘Het is me niet gelukt binnen het tijdschema dat ik had bedacht!’ gooide ik er wanhopig uit. Toen zei hij: ‘Dát is niet hoe wij dingen doen. We vragen het universum om hulp’. Dat was precies wat ik moest horen op dat moment. Ik ging naar mijn kamer om te mediteren en mijn intuïtie zei me dat het tijd was om me over te geven en het universum z’n werk te laten doen. En dat doe ik sindsdien. Het is niet altijd makkelijk, maar ik heb wel geleerd dat je niet alles kunt sturen.”

“Financieel was ik succesvol, maar spiritueel was ik bankroet”

Laat je weerstand en je twijfel los
“Toen ik net begon, zei ik al dat ik ooit bij ‘Oprah’ te gast zou zijn. Het was mijn groot- ste droom en die is uitgekomen: ik was meerdere keren te gast bij haar talkshow Super Soul Sunday! Als je echt gelooft in wat je voor jezelf hebt gevisualiseerd, komen de dingen waarnaar je verlangt op je pad. Het geheim is niet dat je dingen probeert te krijgen, maar dat weerstand, angst en twijfel loslaat. Hoe meer je erin gelooft, hoe meer wonderen er gebeuren.”

Lees ook: 10 briljante levenslessen van Coco Chanel

Laatste nieuws

Zie ook