Dit is één van de redenen dat je altijd moe bent

Daarom een paar tips op een rij wat je er tegen kunt doen.

Lees ook

Er zijn vele redenen te bedenken voor moeheid, zoals te weinig slaap of beweging. Ook kun je mentaal moe zijn door stress of een burn-out. Dan zijn er nog voedingsstoftekorten die kunnen maken dat je altijd moe bent. Daar komt nog een reden bij, namelijk de toestand van je mitochondriën. In dit artikel lees je wat dit voor jou betekent en hoe je deze 'energiecentrales van je lichaamscellen' een gezonde oppepper kunt geven.

Wat zijn mitochondriën? 

Je hebt er vast wel eens van gehoord tijdens de biologieles, maar wat zijn mitochondriën ook alweer? Kort gezegd zitten ze in al je cellen en zetten ze brandstof om in energie. Dat doen ze door adenosinetrifosfaat (ATP) te produceren. Dit is een belangrijke stof, want het zorgt ervoor dat je lichaam blijft functioneren. Als je mitochondriën minder goed werken, dan daalt je ATP-productie.

Hoe kan het dat je mitochondriën minder goed werken? 

Er zijn verschillende redenen voor een verminderde werking van je mitochondriën. De belangrijkste is leeftijd. Naarmate je ouder wordt, maakt je lichaam namelijk minder van de stof nicotinamide adenine dinucleotide (NAD+) aan. Laat het net deze stof zijn die je mitochondriën nodig hebben om ATP te kunnen maken.

Zo ondersteun je de gezondheid van je mitochondriën 


Gelukkig kun je zelf wat doen om de hoeveelheid NAD+ op te krikken en daarmee je mitochondriën te ondersteunen. Eén van die dingen is ervoor zorgen dat je voldoende vitamine B3 binnenkrijgt.

Vitamine B3 is een voorloper van NAD+. Dat betekent dat je lijf uit deze vitamine zelf NAD+ kan aanmaken. Voordat je je winkelwagentjes echter vol laadt met producten die vitamine B3 bevatten, moet je weten dat deze vitamine drie vormen heeft. Nu is het zo dat niet al deze vormen even goed meehelpen om het niveau van NAD+ te verhogen.

Dit zijn de drie vormen van vitamine B3:

1. Niacine of nicotinezuur
Dit is de meest voorkomende vorm van vitamine B3. Je vindt deze onder andere in kip, rundvlees, zalm, champignons en sardines. Stuk voor stuk gezonde voedingsmiddelen die vele voedingsstoffen leveren.

Helaas gaat deze vorm van vitamine B3 je alleen niet helpen als het om je mitochondriën gaat. Van niacine heeft je lichaam gewoonweg te veel nodig om er NAD+ van te kunnen maken.

2. Niacinamide of nicotinamide
Deze vorm van vitamine B3 kan je vrij goed helpen om meer NAD+ aan te maken, want je lichaam kan niacinamide vrij goed omzetten. Deze vorm van B3 vind je in vis, gevogelte, noten, peulvruchten, eieren en granen.

3. Nicotinamide riboside
Nicotinamide riboside is een directe voorloper van NAD+. Daardoor kan je lichaam deze vorm van vitamine B3 snel en gemakkelijk omzetten in NAD+. Dat blijkt ook uit onderzoek. Je vindt deze vorm van vitamine B3 in kleine hoeveelheden in melk en biergist. Er zijn ook speciale supplementen op de markt die grotendeels bestaan uit deze vorm van B3.

Wat kun je nog meer doen om NAD+ te verhogen? 

Naast de juiste vormen van vitamine B3 kun je nog meer doen om ervoor te zorgen dat het niveau van NAD+ op peil blijft. Zo blijkt uit onderzoek bij dieren dat vasten kan helpen om meer NAD+ aan te maken. In dit artikel lees je hoe je veilig kunt vasten.

Ook kan het helpen om je huid te beschermen tegen de zon. Je lichaam gebruikt NAD+ namelijk om huidschade door Uv-straling te herstellen. In dit artikel lees je alles over het gebruik van zonnebrandcrème. Als je lichaam NAD+ niet hoeft in te zetten voor het herstel van je huid, kan dit stofje je mitochondriën ondersteunen en voel jij je minder moe

Bron: Annemiek | Nutribites | Beeld: Kinga Cichewicz

Laatste nieuws

Zie ook