Zien: Deze 20-jarige vluchteling filmde haar tocht van Syrië naar Europa

De harde realiteit van de vluchtelingencrisis.

Lees ook

Escape from Syria. Zo heet de ijzingwekkende video van de 20-jarige Rania Mustafa Ali die ons in 22 minuten met beide voeten stevig op de grond zet. 

Land van ooit
Rania Mustafa Ali, een jonge vrouw uit Raqqa, Syrië, neemt ons mee op haar reis, op zoek naar het land van ooit. Tussen bommenwerpers, ruïnes en levenloze lichamen leeft zij van dag tot dag om met veel moed Europa en uiteindelijk Oostenrijk te bereiken. De harde realiteit van migratie waarbij duizenden mensen hun leven riskeren, wordt blootgelegd in haar video. Zonder schroom of filter. 

Scenes uit een fictiefilm?
Van het verwoeste Kobane tot Turkije, elke grens wordt afgetast, letterlijk en figuurlijk. Tot Rania zelfs bijna het leven laat in de Middellandse Zee wanneer ze op een overvolle boot verzeild raakt. Als ratten in de val houden de meer dan 50 hulpeloze vluchtelingen – op de boot die een capaciteit van 15 mensen heeft – het hoofd hoog. Ook wanneer Rania en haar vriendin worden beroofd, ze de hel afwachten om toegelaten te worden aan de grens van Macedonië, ze een woeste rivier oversteken met honderden andere zielen om dán met traangas ‘verwelkomd’ te worden door politieofficieren, blijft Rania bloedeerlijk over de schrijnende omstandigheden.

Kippenvel moment
Rania’s Escape from Syria is brutaal en geeft een scherp beeld van de migrantencrisis – die dagelijkse kost is voor vluchtelingen overal ter wereld. Zonder zelfmedelijden vertelt Rania haar verhaal. Kippenvel krijgen van de beelden is hier een understatement.

Bron: The Guardian | Beeld: iStock 

Laatste nieuws

Zie ook