Wat te doen als je ‘uitgekeken’ bent op je partner?

Moet je ermee leren leven of…

Dat chaotische of rustige, standvastige, zelfverzekerde, zelfstandige, kunstzinnige… Ooit vond je dat zo leuk en viel je er als een blok voor, maar nu irriteren die eigenschappen van je partner je juist. Moet je ermee leren leven of…

Eigenschappen

“Dat eigenschappen waar je ooit op gevallen bent, je na verloop van tijd gaan ergeren, hoor ik vaker terug,” zegt Jacqueline Evers, relatietherapeut en auteur van het boek Vreemdgaan: in 5 stappen samen verder. “Soms vallen we, onbewust, op eigenschappen van een van onze ouders. Dan valt een vrouw op een man die veel weg heeft van haar vader. Zelfs al zijn deze eigenschappen niet altijd prettig, het voelt veilig, want dit is wat ze kent. Het komt ook voor dat we op bepaalde eigenschappen in iemand vallen die we zelf niet denken te hebben, of nog te ontwikkelen hebben. Dan zie je bijvoorbeeld dat iemand die heel gestructureerd of behoudend is, wordt aangetrokken door de ‘losse’ of ongecompliceerde manier waarop die ander in het leven staat. Vreemd genoeg gaan die verschillen, die we eerst heel aantrekkelijk vinden, ons op een gegeven moment vaak tegenstaan. Meestal omdat ze haaks staan op wat wij belangrijk vinden, wat vooral met je opvoeding te maken heeft.”

Het onderliggende probleem

“In mijn praktijk zie ik dit ook vaak; vrouwen die druk zijn met zorgtaken en met hun omgeving, en zichzelf daarbij gemakkelijk wegcijferen. Waar ik stellen verder in begeleid, is om te kijken naar het onderliggende probleem. Wat is er nou echt aan de hand waardoor jij je zo aan eigenschappen van die ander ergert? Ruzies of irritaties lijken vaak om kleine, onbenullige zaken te gaan, maar dat is niet de echte reden van je ongenoegen. Wie wil groeien in een relatie kan leren bij zichzelf te ontdekken wat de onderliggende pijn of het diepere verlangen is. Waarover ben je echt teleurgesteld? Probeer eens naar dat gevoel te gaan en het uit te spreken tegen je partner. Dit zorgt vaak voor meer begrip en een omslag in de communicatie.”

Tips

“Het is belangrijk dat je je pijn niet zo groot laat worden dat je liever een einde maakt aan je relatie. Dat je je uitspreekt. Negen van de tien keer gaat het over zaken als nummer één willen zijn, speciaal gevonden willen worden en voelen dat die ander er echt voor je is.

Nog een tip die ik iedereen zou willen meegeven, is dat je je partner leert accepteren en waarderen zoals hij of zij is. Want net zoals iedereen speciaal wil zijn, willen we ook de vrijheid hebben onszelf te kunnen zijn. Voelen dat je partner van je verlangt dat je verandert is niet prettig en het helpt ook niet in een relatie, terwijl waardering maakt dat iemand zich geliefd voelt en van daaruit is hij/zij mogelijk wel bereid om zaken anders in te richten. En dan niet omdat het moet, maar omdat hij of zij dat zelf graag wil. Bovendien benadruk je verschillen of ergernissen alleen maar door er steeds op te focussen. Een 'saaie man' kun je bijvoorbeeld ook zien als een fijne steunpilaar, iemand op wie je kunt bouwen, zelfs in roerige tijden.

Wil je toch meer actie? Ga die verre reis met je zus of vriendin maken, in plaats van erop te blijven aandringen alles samen te doen, omdat dat jouw ideale plaatje is. Ik spreek in mijn praktijk veel mensen die maar blijven vasthouden aan hun eigen standpunt, waardoor ze steeds meer verharden en elkaar op den duur kwijtraken. Terwijl je met echt luisteren, en als gevolg daarvan andere keuzes maken, veel dichter bij elkaar komt.”

Het hele verhaal lezen? Dit artikel verscheen in het 2020 decembernummer van Marie Claire die je 'hier' kunt nabestellen.

Bron: Natasja Bijl | Beeld: Milan Popovic

Laatste nieuws