Wat is een smart vaatwasser en wat zijn de voordelen?

Tegenwoordig zijn vaatwassers slimmer dan ooit tevoren.

Tegenwoordig zijn vaatwassers slimmer dan ooit tevoren. Een schone vaat krijgen was daarom nog nooit zo makkelijk. De zogeheten ‘smart vaatwasser’ heeft verschillende opties en functies. We zetten de grootste voordelen op een rijtje.

3 voordelen

1. Je kunt ze vanaf afstand bedienen
Een slimme vaatwasser kun je combineren met een app waardoor je deze vanaf elke locatie kunt starten. Dit betekent dat wanneer je op je werk bent en je ontdekt dat je vergeten bent de vaatwasser aan te zetten, je dit nog even snel kunt doen. Handig!

2. Ze hebben uitgebreide wasprogramma’s
Vaak kun je ook op afstand kiezen voor een snelle reiniging, bijvoorbeeld met de VarioSpeed Plus-functie bij vaatwassers van Siemens en Bosch. Met deze functie draai je een volledig programma met optimale reiniging in wel 66% korter tijdsbestek.

3. Ze hebben slimme functies
Er zijn ook modellen die je waarschuwen als je vaatwastabletten bijna op zijn. Zo kun je altijd en overal de vaatwasser gebruiken en kom je nooit zonder vaatwastabletten te zitten. Met de startuitstel kun je instellen op welke tijden de vaatwasser zijn programma draait. Dit is een uitkomst wanneer je bijvoorbeeld gebruikmaakt van het piek- en daltarief bij elektriciteit.

Een smart vaatwasser kiezen

Smart vaatwassers maken gebruik van wifi. Door de bijbehorende app te downloaden kun je niet alleen met je tablet of smartphone de vaatwasser bedienen, je krijgt ook inzicht in de programma's en prestaties. Voldoen de vooraf geïnstalleerde programma's niet geheel aan je wensen? Dan is er vaak ook een mogelijkheid om nog extra programma's te downloaden.

Er zijn veel verschillende punten waar je op moet letten als je een smart vaatwasser gaat kopen. In de eerste plaats wil je natuurlijk welke slimme foefjes er op het apparaat zitten en welke voordelen dat voor je oplevert. Voorbeelden zijn: duurzamer afwassen, energie- en kostenbesparing en het gemak van het op afstand kunnen bedienen van het apparaat.

De meest bekende merken hebben allen wel een of meerdere type slimme vaatwassers in het aanbod opgenomen, denk aan AEG, Bosch, Samsung, Siemens en Miele. Wat vind je verder belangrijk aan je slimme vaatwasser? Woon je bijvoorbeeld in een appartement, dan is geruisloosheid ook erg belangrijk. Hoeveel ruimte heb je en waar komt de vaatwasser te staan? Denk hierbij aan een onderbouw, half geïntegreerde of volledige inbouwvaatwasser. De meeste, zo niet alle, smart vaatwassers vallen in de energieklasse A+++. Dit heeft alles te maken met het op afstand kunnen bedienen van het apparaat en de uitgebreide keuze aan programma's.

Beeld: iStock

Laatste nieuws