Dit stoere fotoproject móet je gezien hebben

'Girls do some epic shit!’

Lees ook

Vrouwen kunnen darksliden, grinden en hardflippen totdat ze erbij neervallen: in de skateboardwereld gaat bijna alle aandacht naar de mannen. Een fotoproject moet hier verandering in brengen.

Glazen plafonds
Meisjes kunnen alles wat jongens kunnen, dat wisten we allang. En natuurlijk geldt dat ook voor skateboarden. Maar zoals bij veel sporten is de emancipatie als het gaat om aandacht en geld nog niet helemaal doorgedrongen, en bij skateboarden is het misschien zelfs nog wel een tikkeltje erger dan bij andere sporten. Enter de Amerikaanse skateboard-legende Cindy Whitehead. Sinds de jaren zeventig heeft ze zich samen met haar board door heel wat glazen plafonds gestunt.

Op kampioenschappen krijgen mannen soms 15.000 en vrouwen maar 2000 dollar 

Ze is tot nu toe bijvoorbeeld de enige (de énige!) vrouwelijke skateboarder ooit, die met een centerfold en een verhaal in een Amerikaans skateboard- magazine heeft gestaan. Een aantal van haar spullen – afgetrapte Puma’s, haar teamshirt en shorts – zijn opgenomen in de collectie van het Smithsonian National Museum of American Sports History en in 2016 werd ze geëerd met opname in de Skateboarding Hall of Fame. Maar Cindy Whitehead is ook activist en oprichter van ‘Girl is Not a 4 Letter Word’ (zo genoemd om die populaire belediging dat iemand rent/gooit/ skate ‘like a girl’ aan de kaak te stellen), een beweging die strijdt voor dezelfde mogelijkheden en erkenning voor meisjes die net als jongens aan actiesporten doen. GN4LW werkt o.a. samen met het skateboarding merk Dwindle, met wie ze een eigen lijn van skateboards hebben ontwikkeld (waarvan een deel van de opbrengst weer in de stichting wordt gestopt) en heeft een aantal grote namen uit het vrouwen skateboarden aan zich gebonden, zoals de Australische belofte Poppy Starr Olsen.

Nora Vasconcellos op de VANS US Open in Huntington Beach, Californië

 

Betere deals
En nu is er It’s Not About Pretty, een koffietafelboek waarin 65 verschillende skateboardende meisjes en vrouwen (zowel amateur als pro en in de leeftijd van vijf tot vijftig) worden geportretteerd tijdens verschillende disciplines, zoals – even voor de kenners – poolriding, downhill, vert en cruising. Kunnen andere skatende meisjes en vrouwen zich eindelijk ook eens vergapen aan vrouwelijke rolmodellen.

Paulina Eriksson op haar longboard in Los Angeles.

Hollandse skateboarders
In Nederland zit skateboarden voor vrouwen ook in de lift. Geselecteerd voor het Olympisch team dat hoopt in 2020 naar de Spelen in Tokyo te gaan, zijn ‘ouwe rot- ten’ Candy Jacobs (26) en Iris Besseling (21) en de twee grootste jeugdbeloftes, de zestienjarige Roos Zwetsloot en de twaalfjarige Keet Oldenbeuving. Over die laat- ste is in 2015 de documentaire Skeetkate gemaakt. Check hun stijl stunts op Instagram: @candy_jacobs, @iris_besseling, @rooszwettie en @skatekeet.

Vianez Morales, 10 jaar, in Venice Skatepark.

 

Lees ook: Dit sportmerk biedt jou de ideale droombaan aan

Tekst: Stefanie Bottelier | Beeld: persfoto’s van Cindy Whitehead & Ian Logan uit het boek ‘It’s Not About Pretty’

Laatste nieuws

Zie ook