Écht loslaten op vakantie doe je zo

Ken jij iemand die dringend moet relaxen?

Lees ook

De kunst van het vakantievieren is loslaten. Je mail, je dagelijkse beslommeringen en vooral: je werk. Acht tips om totaal zen te genieten en daarna verfrist en herboren weer aan de slag te gaan.

Rustig afbouwen
Even helemaal niks doen is vaak de belangrijkste ‘activiteit’ waarnaar je al maanden heimelijk verlangt. Maar pas op: take it slow. Als je een drukke baan en een vol leven hebt, dan is de overgang van alles naar niks wel heel groot – fysiek en mentaal. Zeker als je vlak voor vertrek net iets harder hebt gewerkt om alles af te krijgen. Ironisch genoeg kan het wegvallen van de druk dan juist zorgen voor disbalans. Niet voor niets worden veel mensen ziek in de eerste week van de vakantie. Om de overgang te verzachten kun je daarom beter het actieve deel van je vakantie aan het begin plannen en daarna langzaam afbouwen. Tegen het einde van je vakantie kun je het weer iets opschroeven.

Weg jetlag
Wist je dat een jetlag in no time verdwijnt door ‘earthing’? Het is niets anders dan met je blote voeten bewust contact maken met de aarde. De aarde-energie die via je voeten je lichaam instroomt, laadt je lichaam als het ware weer op. Dat is niks zweverigs, dat is natuurkunde. Een perfecte methode om letterlijk en figuurlijk met beide voeten op de grond te komen na een lange vlucht. Maar je kunt het natuurlijk ook gewoon thuis doen. Even met je blote voeten in het gras is heel goed wanneer je je niet lekker voelt of uit balans bent. Uit diverse studies blijkt bovendien dat aarden gezondheidsvoordelen oplevert: het verlaagt het stresslevel in je bloed, reguleert je hartritme, vermindert ontstekingen en zorgt dat je beter slaapt. Loop met blote voeten over ’t zand of gras en – belangrijk – laat je telefoon lekker thuis.

Even offline
Je werkmail kun je makkelijk deactiveren op je mobiel. Heel belangrijk als je zen met vakantie wilt. Een stuk lastiger is het om je socialmedia-accounts tijdelijk onberoerd laten – je gaat de apps natuurlijk niet verwijderen. Maar weet dat het voor veel onrust zorgt als je er regelmatig op kijkt. Krijg je het Spaans benauwd bij het idee van minderen? Dan is het helemaal tijd voor een break. Ben je op een droomlocatie en beleef je geweldige avonturen, leef ze dan ook écht. Kijk om je heen, neem de omgeving in je op, sluit je ogen, ruik de geuren en proef wat je eet in dat leuke tentje. Niks mis met foto’s maken, maar ga pas ná zo’n intens moment over op plaatjes schieten. En probeer niet alleen foto’s te maken met het doel om ze online te zetten, maar vooral om het moment en het gevoel te vieren. Dan zul je dat moment telkens als je de foto’s terugziet herbeleven.

Opgaan in het moment
Als je op het strand ligt en je blijft maar piekeren? Het klinkt wat paradoxaal, maar wat belangrijk is, is dat je je niet stoort aan je gedachten. Je bént je gedachten niet en je kunt ze de baas. Je kunt ze leren sturen met bijvoorbeeld meditatie en yoga. Een fijne oefening: ga zitten met gesloten ogen en zet je blote voeten stevig op de grond. Adem diep in en uit door je neus en laat je gedachten de vrije loop. Dat doe je door ze te zien als niets anders dan ruis. Identificeer je er niet mee en ga er niet op in. Focus op je ademhaling en op de stilte vanbinnen. Voel hoe die stilte steeds ‘groter’ wordt, hoe je er één mee wordt en hoe de ruis naar de achtergrond verdwijnt. Door regelmatig te oefenen, kun je de rust steeds makkelijker in jezelf oproepen, ook op chaotische momenten. Nog een trucje om in het hier en nu te komen: vraag je af Wat ruik ik nu? Wat zie ik nu? Wat voel ik nu eigenlijk? Vertel jezelf letterlijk wat je ervaart, dan is er geen ruimte voor afleiding.

Lees de overige 4 tips in het augustusnummer van Marie Claire.

Lees ook: bewezen: een goede nachtrust maakt vrouwen slimmer

Tekst: Manon Hanssen | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook