Hoe gezond is een vegetarisch dieet nu écht?

In het geval je twijfelt, hier is het antwoord.

Lees ook

Er zijn talloze redenen waarom je een vegetarisch dieet zou willen volgen maar doe je het puur om gezonder te leven, dan kun je het volgens Amerikaanse onderzoekers net zo goed laten. Een grootschalige studie wijst namelijk uit dat vegetariërs én vegans niet automatisch een gezonder hart hebben dan mensen die wel vlees eten.

Lager risico op diabetes
Uit eerdere onderzoeken bleek dat vegetariërs een gezonder hart hadden, maar het onderzoek gepubliceerd door de Journal of the American College of Cardiology nuanceert dit statement. Volgens het onderzoeksteam kun je beter bewerkte voeding laten staan in plaat van vlees; bewerkte voeding vergroot de lans op een hartaandoening namelijk meer dan vlees. “Voorgaande studies rond vegetarische en veganistische voedingspatronen hebben geen onderscheid gemaakt tussen de verschillende types plantaardige voeding die als vervanging worden gebruikt,” legt hoofdonderzoeker Ambika Satija uit. “Graanproducten, groente en fruit worden in verband gebracht met een lager risico op diabetes type 2 en hartaandoeningen. Maar andere plantaardige voedingsmiddelen, zoals dranken met veel toegevoegde suikers, worden weer gelinkt aan een verhoogd risico.”

Alles met mate
Om tot deze conclusie te komen analyseerden Satija en haar team de gegevens van 165.000 vrouwen en 43.259 mannen, verzameld uit drie verschillende onderzoeken. Tijdens het jarenlange onderzoek werd iedere twee jaar (ongeveer) hoeveel en wat ze aten; hierbij werd onderscheid gemaakt tussen mensen met een vegetarisch dieet en mensen die wel vlees aten. Die groep vegetariërs werd weer opgesplitst in een groep die gezonde vleesvervangers nam en een groep die veel bewerkte voeding consumeerde.

Wat bleek? Het deel van de proefpersonen dat gezonde plantaardige producten at mét af en toe een dierlijk product, had een lagere kans op sterfte dan de mensen die ongezonde vleesvervangers aten. De onderzoekers drukken mensen op het hart dat vlees dus geen kwaad kan, maar je alles met mate zou moeten eten.

Lees ook: Onderzoek: drie koppen koffie per dag kan jouw leven verlengen

Bron: HLN, Popular Science | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook