Waarom Dry January veel voordelen met zich mee brengt

Nóg een reden waarom je gedag tegen alcohol zou moeten zeggen deze maand.

Na al het drank tijdens de feestdagen is je lever wel even toe aan een pauze. Dry January is al jaren een traditie waarbij mensen proberen gedurende januari geen alcohol te drinken. Ons lichaam knapt deze maand enorm op, maar uit onderzoek blijkt dat je ook de rest van het jaar positieve effecten zult ervaren.

Onverwacht voordeel

De University of Sussex onderzocht 800 mensen die vorig jaar meededen aan Dry January. De deelnemers ervoeren gewichtsverlies, een mooiere huid en meer energie aan het eind van de maand. Daarnaast ontdekten de onderzoekers dat de deelnemers zo’n acht maanden later veel minder alcohol dronken dan eerst. Dit onverwachte effect was niet alleen zichtbaar bij degenen die het heel januari volhielden, maar ook bij iedereen die halverwege had opgegeven. Dronken de deelnemers vóór januari gemiddeld 4,3 dagen per week alcohol, in de maanden erna deden ze dit nog maar 3,3 dagen. Ook de hoeveelheid alcohol verminderde: van 3,4 dronken avonden in de maand naar slechts 2,1.

Het proberen waard

Dr. Richard de Visser, docent psychologie aan de University of Sussex, geeft aan dat er naast dit langetermijneffect ook een paar directe effecten zijn. “9 op de 10 mensen besparen geld, 7 op de 10 mensen slapen beter en 3 op de 5 mensen verliezen lichaamsgewicht.” Deze resultaten gelden ook voor de mensen die halverwege afhaakten. Het proberen waard, toch? 

Bron: University of Sussex | Beeld: Virgin River

Laatste nieuws