Say what?! Dit schijnt hét wondermiddel te zijn tegen reuk- en smaakverlies door corona

Het proberen waard?

Naast de bekende klachten als koorts, droge hoest en vermoeidheid, zijn er helaas ook andere symptomen waar je langer last van kunt hebben. Zo zijn sommigen hun reuk- en smaakvermogen ook na hun herstel nog wekenlang kwijt. Maar een TikTok-hack zou hierbij kunnen helpen.

Jamaicaans ‘medicijn’

Meerdere video’s van het platform TikTok gaan momenteel heel het internet over. Hierin laten mensen die corona hebben gehad het trucje zien waardoor zij hun reuk en smaak weer terugkregen. Het geheim? Een Jamaicaanse remedie!

Verkoolde sinaasappel

Het enige dat je nodig hebt is een sinaasappel, een beetje bruine suiker en een gasfornuis. Zet de sinaasappel op de gasbrander en zet het fornuis aan. Laat de sinaasappel volledig zwart kleuren van de buitenkant. Blijf er goed bij, want heel brandveilig lijkt ons dit niet. Zet het fornuis uit en verwijder vervolgens de zwartgeblakerde schil van de vrucht. Meng het vruchtvlees met een schepje bruine suiker en eet dit mengsel op wanneer het nog warm is.

Scroll helemaal naar beneden om de how to video's te zien.

Wetenschappelijk bewijs

Veel TikTokkers verwijzen naar het bijzondere trucje als een traditioneel Jamaicaans ‘medicijn’. Wetenschappelijk bewezen dat het écht werkt, is het nog niet, maar volgens veel mensen is het zeker het proberen waard. Onderzoekers verdiepen zich nu ook in het fenomeen van de verkoolde sinaasappel. “Je kunt een paar keer per dag aan zeer sterke aroma’s, zoals dat van verkoolde sinaasappel, citroenrasp, eucalyptus of kruidnagel, ruiken om je reukvermogen weer terug te krijgen”, vertelt dokter Omid Mehdizadeh aan Bustle. Deze strategie wordt al langer gebruikt bij mensen die door een (virus)infectie hun smaak en reuk zijn verloren.

Volgens dokter Pamela Dalton kan het ook toevallig zijn. “Mensen weten vaak niet hoeveel van hun reukvermogen ze precies verloren hebben, dus als ze iets heel intens ruiken, zoals een verbrande schil van een sinaasappel, is dat een uitzonderlijke sensatie. Je kon misschien alweer een beetje ruiken, maar je hebt het systeem hiermee als het ware wakker geschud.”

Vier weken

Volgens een onderzoek van het British Medical Journal herstelt 90 procent van de mensen die hun reuk- en smaakvermogen door corona zijn verloren binnen vier weken. Ook zonder verbrande sinaasappelschil zou je dus langzaamaan weer je geur en smaak terugkrijgen. Of de truc met de oranje vrucht dit proces een beetje kan versnellen is nog onduidelijk, maar als we de laaiend enthousiaste reacties op TikTok mogen geloven, valt het zeker te proberen!

@tiktoksofiesworld

##tiktokmademedoit It could totally be a coincidence…. ##Covid19 ##tastebuds ##lossoftaste ##jamaicanremedy ##covidsymptoms

♬ Married Life – Michael Giacchino

@janice_siv

OMG IT FUCKING WORKS!!!!!! ##jamaicanremedy ##covid ##lossoftaste ##orange ##burntorangedebate ##burntorange

♬ original sound – Janice Brodin

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock | Video: TikTok

Laatste nieuws