Skincare ABC: deze week de letters A tot E

Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen.

Lees ook

Hyaluronzuur, enzymen, kamille-extract, retinol: als je je verdiept in skincare, komen alle mogelijke ingrediënten voorbij. Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen, van AHA tot zinkoxide. Enne, deze week behandelen we de letters A tot E.

A van AHA

Alpha Hydroxy Acids worden ook wel fruitzuren genoemd. Ze hebben een exfoliërende werking, wat wil zeggen: ze weken dode huidcellen aan de oppervlakte los en stimuleren de celvernieuwing. Het resultaat is een egale en zachte huid. De bekendste AHA’s zijn melkzuur en glycolzuur.

B van Bakuchiol

Dit natuurlijke ingrediënt wordt in de Chinese geneeskunde al eeuwen gebruikt, maar is recentelijk ook ontdekt in de wereld van skincare. Het is een natuurlijke variant van retinol met een iets zachtere werking en antiagingkracht. Wordt je huid rood of droog van retinol, dan kun je bakuchiol proberen.

C van Cafeïne

Kun je niet zonder de dagelijkse dosis cafeïne in je koffie ’s morgens? Verwerkt in een oogcrème zou cafeïne ook wonderen doen voor een wakkere blik. Het ingrediënt werkt vochtafdrijvend en ontstekingsremmend. Daaag, wallen!


D van DHA

De afkorting DHA staat voor dihydroxyacetone, een ingrediënt onttrokken uit natuurlijke suikers. DHA reageert met de aminozuren aan het huidoppervlak, en die reactie zorgt voor het ontstaan van een kleurtje. Je raadt het al: DHA is een favoriet ingrediënt in zelfbruiners.

E van Enzymen

Een snelcursus biologie: enzymen zijn natuurlijke katalysators die chemische reacties in gang zetten. Enzymen verwerkt in skincare zijn vaak co-enzymen: microdeeltjes die doordringen in de huid en daar de gewenste reactie met de huidcel veroorzaken. Ze worden ook gebruikt als exfoliant, in dat geval reageren ze met de bovenste laag van de huid en weken ze dode huidcellen los.

Benieuwd naar de rest van de letters? Volgende week behandelen we F tot L.

Bron: Marjolein Vermeij | Beeld: iStock, Instagram

Laatste nieuws

Zie ook