Waarom het slapen met je mond open gevaarlijk is

Ai, dit klinkt niet goed!

Lees ook

Het is niet het meest charmante gezicht voor diegene die naast je ligt, maar velen van ons slapen nou eenmaal met hun mond open. Naast dat je met een gortdroge mond wakker wordt, is het ook nog eens slecht voor je gebit. En dat terwijl het juist zo onschuldig – en soms ook best schattig – lijkt.

Het zijn overigens vooral mannen die uit moeten kijken, aangezien van hen maar liefst 30 procent met hun mond open slaapt. Doordat de zuurgraad in je mond ’s nachts omhoog gaat, omdat simpelweg je mondholte uitdroogt, creëer je hierdoor een perfecte omgeving voor tandbederf en tanderosie.

pH-waarden

“Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond een belangrijke factor is bij tandbederf”, laat onderzoeker Joanna Choi weten. 

Waar de pH-waarden in je mond ongeveer 7,7 zijn, verandert dit naar 6,6 wanneer je met je mond open slaapt. Bij sommige mensen zakken de waarden zelfs naar 3,6, waardoor het slapen met je mond opens bijna net zo erg is als dat je voor het slapen gaan nog een glas met sap of frisdrank drinkt. 

Oeps… Ben jij hier ook schuldig aan?

‘Een goede nachtrust maakt vrouwen intelligenter’

Bron: Libelle Beeld: iStock

 

 

 

Laatste nieuws

Zie ook