Zo vergroot je de kans om zwanger te raken van een tweeling

Er zijn namelijke een aantal factoren waar je rekening mee moet houden.

Zo vergroot je de kans om zwanger te raken van een tweeling

Beyoncé introduceerde haar tweeling vanochtend aan de wereld, door een super schattig Instagram kiekje de wereld in te sturen. De reacties zijn alleen maar lovend en iets zegt ons dat het hebben van een tweeling opeens hoog aan het lijstje van heel veel vrouwen staat. Wanneer je meerdere tweelingen in de familie hebt, is de kans al aanzienlijk groter dat je er zelf ook één kan krijgen. Maar zijn er ook andere dingen die de kans op een tweeling kunnen vergroten?

Voor een identieke, oftewel een eeneiige, tweeling heeft elke vrouw dezelfde kans, maar bij een niet-identieke tweeling werkt het net even anders. Waar sommige vrouwen genetisch gezien dus een grotere kans hebben om een tweeling te krijgen, zijn er ook een aantal andere factoren die invloed hebben.

1. Lichaamstype

Wanneer je een BMI hebt die hoger ligt dan 30, vergroot dat de kans op een tweeling. Vaak zijn het ook lange vrouwen die een twee-eiige tweeling krijgen.

2. IVF

Mocht zwanger worden an sich al moeilijk lukken, dan is IVF één van de opties die je kunt overwegen. Vrouwen die hiervoor kiezen hebben vaak ook meer kans op een tweeling, omdat er een grotere kans is dat er meer dan één eitje wordt bevrucht.

3. Dieet

Mocht je een groot fan zijn van zoete aardappels en ze het liefst de hele dag door willen eten, dan moet je dat vooral lekker blijven doen. Door de samenstelling van de zoete aardappel is de kans groter dat er meerdere eitjes per maand worden bevrucht. Enne, hetzelfde geldt overigens ook voor oesters, al is het dan vooral je partner die ze erg lekker moet vinden.

4. De pil

Wanneer je recentelijk hebt besloten om zwanger te worden, omdat je graag een kindje wil, kan het zo maar zijn dat je er twee krijgt in plaats van één. Je lichaam moet namelijk al je hormonen weer herschikken, waardoor de kans groter is dat er meerdere eitjes bevrucht raken.

5. Leeftijd

Hoe oud je bent heeft zeker een invloed op de kans op een tweeling. Wanneer je namelijk wat ouder bent, is de kans wat groter. Wanneer je de pre-menopauze bereikt, laat je lichaam meer dan één eitje per maand vrij. Ook neemt de hoeveelheid oestrogeen na je 35e toe, waardoor sommige vrouwen op dat moment een zogenaamde 'vruchtbaarheidspiek' hebben.

6. Borstvoeding

Wanneer je borstvoeding geeft en prolactine produceert, heeft dat invloed op het krijgen van een tweeling. Je hebt hierdoor namelijk negen keer meer kans op twinnies, dan vrouwen die geen borstvoeding geven. Al moet je jezelf wel afvragen of je binnen korte tijd met drie kleine kindjes om je heen wil zijn….

Science says: wil je drie kinderen, dan moet je op deze leeftijd beginnen

Bron: NSMBL Beeld: iStock