Waarom je vaker moet plassen als je gestrest bent

Merk je ook dat je vaker het toilet opzoekt als je een belangrijke presentatie hebt? Daar is een reden voor.

Waarom je vaker moet plassen als je gestrest bent

Een overvolle agenda heeft niet alleen effect op je humeur maar ook op je blaas. Merk je dat je vaker het toilet opzoekt als je een belangrijke presentatie moet geven? Daar is een reden voor. 

Het is allemaal de schuld van het limbisch systeem, een onderdeel van de grote hersenen. Dit gedeelte staat in contact met de blaas, maar is ook betrokken bij emotie, motivatie, genot en het emotioneel geheugen. De hersenen krijgen signalen als je gestrest bent maar óók als je moet plassen. Wanneer je de hoge werkdruk even niet meer aankunt, ontvangt het limbisch systeem zo veel signalen dat je blaascontrole in de war raakt. Daarom heb je vaker het gevoel dat je naar de wc moet.

Het limbisch systeem is niet de enige verklaring voor al die toiletbezoeken tijdens een stressvolle periode. Het heeft ook met evolutie te maken. Wanneer er een spannende situatie dreigt – zoals een belangrijke presentatie of evaluatiegesprek – bereidt je lichaam zich (onder invloed van het stresshormoon adrenaline) voor om te kunnen vluchten als dat nodig is. Een volle blaas en rennen gaan niet goed samen, en dus zorgt je lichaam ervoor dat de blaas wordt geleegd. 

Dit doet je telefoonverslaving met je intelligentie

Bron: Slate.com Beeld: iStock