Dit is wat er tijdens de persconferentie van vandaag besproken is

Zo goed als officieel: de avondklok gaat er komen.

Lees ook

De kogel is (bijna) door de kerk: de avondklok gaat er komen. Dat hebben premier Rutte en minister De Jonge van Volksgezondheid vanmiddag aangekondigd in een persconferentie. Alleen de Tweede Kamer moet nog instemmen met het voorstel. Ook wordt het aantal mensen thuis beperkt tot maximaal één persoon per dag. De scherpere maatregelen gaan in ieder geval tot en met 9 februari gelden.

Avondklok

Lange tijd wilde Rutte niets weten van de avondklok, maar nu kan hij er niet meer omheen. Ondanks de harde lockdown daalt het aantal coronabesmettingen niet voldoende. Met de Britse én Zuid-Afrikaanse virusvarianten en daardoor een derde golf op de loer, wil hij geen risico nemen. Aanvullende coronamaatregelen zijn dan ook nodig, volgens het kabinet.

Een van die extra coronamaatregelen is een heftige, namelijk de avondklok. Dit houdt in dat het tussen 20.30 uur ‘s avonds en 04.30 uur ‘s nachts verboden is om op straat te zijn. Ook zullen essentiële winkels dan eerder de deuren moeten sluiten. Wanneer de avondklok ingaat, is nog afhankelijk van de Tweede Kamer. De Kamer moet namelijk nog instemmen met het voorstel. Rutte meldt dat de avondklok een paar dagen na het Kamerdebat in. Naar alle waarschijnlijkheid zal dat dit weekend worden.

Boete

Word jij ‘s avonds toch op straat gespot? Dan riskeer je een boete van maar liefst 95 euro. Wel gelden er enkele uitzonderingen. Tussen 20.30 uur en 04.30 uur mag je op straat zijn voor woon-werkverkeer (mét een werkgeversverklaring of eigen verklaring), om de hond uit te laten (alleen, niet met meerdere gezinsleden) en in het geval van een calamiteit of mantelzorg.


Minder mensen thuis

De premier benadrukt dat veel coronabesmettingen thuis plaatsvinden. Daarom wordt het aantal gasten teruggedrongen tot maximaal één per dag. Deze maatregel gaat vanavond gelijk in. Hiervoor mocht je nog maximaal twee gasten per dag thuis ontvangen. Ook riep Rutte op om zelf niet bij meer dan één huishouden op bezoek te gaan. Er geldt een uitzondering voor mantelzorgers. Vanaf maandag 25 januari mogen er bij uitvaarten niet meer honderd mensen aanwezig zijn, maar slechts vijftig.

Beperkingen voor reizigers

Vanaf zaterdag geldt er een vliegverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en alle landen uit Zuid-Amerika. Ook komt er een verplichtingen voor alle reizigers uit alle landen om vlak voor vertrek naar Nederland een negatieve sneltest te laten zien. Dit is bovenop de negatieve PCR-test van maximaal 72 uur voor vertrek, die zij al moeten laten zien. Tevens werkt het kabinet aan een quarantaineplicht van tien dagen voor de reizigers die naar ons land komen. Rutte benadrukt dat de wet hiervoor moet worden aangepast, wat een paar weken kost.

Vaccineren

Na deze heftige aankondigingen had minister De Jonge nog wel wat positief nieuws te melden. Er kan eerder worden begonnen met het vaccineren van kwetsbaren en 60-plussers. Hiervoor worden de helft van de vaccins voor de tweede prik gebruikt. De Jonge meldt dat eerst de 85-plussers zich eind januari kunnen melden bij de GGD voor de prik. Dat was eigenlijk pas midden februari de bedoeling. Het direct beschikbaar maken van de vaccins is wel een risico. Als nieuwe leveringen van het coronavaccin niet op tijd komen, moeten mensen opnieuw de eerste dosis krijgen.

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: BrunoPress

Laatste nieuws

Zie ook