Skincare ABC: deze week de letters M tot S

Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen.

Skincare ABC

Hyaluronzuur, enzymen, kamille-extract, retinol: als je je verdiept in skincare, komen alle mogelijke ingrediënten voorbij. Wij leggen je uit wat de meest voorkomende bestanddelen in je huidverzorging precies doen, van AHA tot zinkoxide. Enne, deze week behandelen we de letters M tot S.

M van Mandelic acid

Deze stof behoort tot de familie van zuren en is dus een exfoliant. Mandelic acid geeft de celvernieuwing een boost en helpt tegen acne. Als je huid geïrriteerd raakt van andere zuren, is deze zachte variant misschien iets voor jou.

N van Niacinamide

Naar niacinamide – ook wel vitamine B3 – is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan, en het is bewezen dat dit stofje een gunstige werking heeft bij verschillende huidzorgen. Tegen roodheid bijvoorbeeld als je rosacea hebt, of tegen tekenen van acne of zichtbare poriën.

O van Oat extract

Haver in je skincare? Jazeker! Extracten uit haver werken namelijk ontstekingsremmend. Door de hoge concentratie lipiden vind je het bestanddeel ook in voedende crèmes. Het is een ideaal ingrediënt voor de droge en gevoelige huid.

P van Peptiden

Peptiden lijken op huideigen eiwitten en worden daardoor makkelijk herkend en opgenomen door je huid. Eenmaal in de diepere huidlaag zorgen peptiden ervoor dat je huid collageen aanmaakt.

Q van Q10

Op de ingrediëntenlijst te vinden als ubiquinone, maar in de volksmond bekend als Q10. Een stofje dat van nature in het lichaam voorkomt en samenhangt met de energieproductie in je cellen. Minder Q10 in je cellen betekent minder energie en dus minder stevigheid en elasticiteit. Kortom: de moeite waard om mee te smeren.

R van Retinol

Hét antiaging-ingrediënt der antiaging- ingrediënten is retinol, ofwel vitamine A. Dit bestanddeel versnelt de natuurlijke celvernieuwing en werkt dus tegen rimpels. Daarnaast wordt het gebruikt in medicijnen tegen acne. Voorkomende bijwerkingen – roodheid, droge plekjes – kun je voorkomen door het smeren met retinol rustig op te bouwen.

S van Salicylzuur

Salicylzuur is een exfoliant die valt onder de BHA’s: Beta Hydroxy Acids. Doordat het ingrediënt in olie oplosbaar is, is het heel geschikt voor de vette huid en bij verstopte poriën. Het dringt door in de poriën en kan daar talg losweken en oplossen.

Benieuwd naar de laatste letters van het alfabet? Volgende week behandelen we T tot Z.

Beauty
  • Marjolein Vermeij
  • iStock, Instagram