doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_menu_allpages');

Say what?! 8x fruit waarvan je zou zweren dat het groente is

Huh? Wist jij dit al?
doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_below_image_article');
fruit groente

In het kader van weet wat je eet: 8 stuks fruit waarvan je waarschijnlijk dacht dat het een groente was. Want hoezo is een aubergine fruit?! Lees hieronder hoe het zit.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_top_article');

Vruchtbeginsel

Samengevat kun je botanisch (en Van Dale-proef) zeggen dat fruit het eetbare en zaaddragende deel is van een plant dat ontstaan is uit het vruchtbeginsel. Groenten zijn alle andere eetbare delen van de plant, zoals bladeren en wortels, en bevatten géén zaad. De volgende 8 ‘groenten’ hebben zaden en zijn dus eigenlijk fruit.

8x fruit

1. Aubergines
Aubergines zitten boordevol vezels en zijn bijzonder caloriearm (ze slurpen wel ongemerkt veel olie op, dus pas op dat je er zelf niet alsnog caloriebommetjes van maakt). Wegens hun zuiverende en vochtafdrijvende werking zijn ze een steeds populairder ingrediënt in detox sapjes. Zo zouden auberginesap en -water o.a. diabetes bestrijden, goed zijn voor je hart en hersenen, kanker bestrijden en obesitas tegengaan.

2. Olijven
Yep, de pit telt als zaad en dus zijn ook olijven vruchten. Olijfolie krijgt al genoeg liefde, maar losse olijven verdienen dat net zo goed: ze zijn rijk aan antioxidanten, houden je jong en zijn goed voor je hart.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_middle_article');

3. Komkommers
Ja, komkommers bestaan voor 95% uit water. Maar de overige 5% maakt ze enorm de moeite waard om te eten. Wist je bijvoorbeeld dat komkommers je haargroei stimuleren en cellulite kunnen verminderen?

4. Peulen
Peulen zijn laag in calorieën maar bevatten veel goede voedingsstoffen. Ze barsten bijvoorbeeld van de vitamine C, K en A en zijn rijk aan ijzer en vezels.

5. Avocado's
Tja, wat kunnen we je nog vertellen over deze populaire supervrucht dat je niet al weet? Toch een kleine lofzang: avocado’s bevatten veel vezels en eiwitten waardoor ze goed verzadigen, zitten vol goede vetten, reguleren je bloedsuikerspiegel, versterken je immuunsysteem en verlagen je (slechte) cholesterolgehalte.

6. Paprika's
Paprika’s zijn goede bronnen van o.a. vitamine A en C en bevatten veel lycopeen. Ze versterken bijvoorbeeld je immuunsysteem en werken ontstekingsremmend. Handig om te weten: rode paprika’s bevatten twee keer zoveel vitamine C als groene paprika’s.

7. Pompoenen
Zolang je er geen pumpkin pies en andere zoetigheden van maakt, zijn pompoenen hartstikke goed voor de lijn. Ze bevatten veel vezels maar weinig calorieën, waardoor je lang vol zit. En mocht je niet op je calorieën letten, zijn er alsnog genoeg redenen om zo nu en dan een pompoentje aan je dieet toe te voegen: de vruchten zijn kankerbestrijdend, goed voor je ogen, bestrijden diabetes én zouden je immuunsysteem versterken.

8. Courgettes
De courgette is net als de aubergine caloriearm en vezelrijk en is een goede bron van o.a. vitamine C. Tip: maak er zelf chips van in de oven voor een lekkere doch voedzame snack.

Tot slot nog één leuk weetje: botanisch gezien zijn bananen, watermeloenen en pompoenen alle drie bessen.

doDisplay('div-gpt-ad-MarieClaireNL_in-content_bottom_article');