Onthuld: is een lippenbalsem nou wel of niet verslavend?

Feit of fabel? Marie Claire zocht het voor je uit.

Lees ook

De schurende wind en koude temperatuur kunnen voor droge lippen zorgen. Geen pretje! Velen van ons hebben dan ook standaard een verzorgende lippenbalsem in de tas. Enne, sommigen gebruiken 'm het hele jaar door. Vaak wordt dan ook gezegd dat een lipbalm verslavend is. Maar is dit écht zo of is het maar een fabeltje? We zochten het voor je uit.

Extra beschermlaagje

Allereerst is de vraag wat lippenbalsem precies met je lippen doet. In tegenstelling tot de huid zijn de lippen niet optimaal beschermd tegen invloeden van buitenaf. Zo zijn ze gevoeliger voor temperatuur en drogen ze eerder uit dan de rest van de huid, weet hoogleraar cosmetologie en toxicologie Vera Rogiers te vertellen aan NU.nl. Lippenbalsem geeft je lippen een beschermlaagje. “Dit is vooral handig om beschadigingen van de lippen te laten genezen of wanneer je bijvoorbeeld door bepaalde medicatie heel droge lippen hebt”, vertelt Rogiers.


Klachten door lippenbalsem

In andere situaties is het niet per se nodig om lippenbalsem te gebruiken. “Als je een dikke laag lippenbalsem op je lippen hebt, sluit je hiermee de lippen af voor de buitenlucht, terwijl er normaal gesproken een wisselwerking is tussen de lucht en de lippen. Dit kan dus verhinderd worden door een dikke laag lippenbalsem, wat mogelijk juist voor klachten kan zorgen”, aldus Rogiers. Maar betekent dat ook dat je als het ware verslaafd raakt aan lippenbalsem? Volgens de hoogleraar niet: “Het is niet zo dat je, net zoals bij koffie, steeds meer moet gebruiken om hetzelfde resultaat te behalen.”

Verslavend of niet?

Volgens Rogiers spreken we dus niet van een verslaving. Hoe kan het dan dat het soms wel zo voelt? Juist doordat je met een lippenbalsem de lippen afsluit van de buitenlucht, kunnen ze droger aanvoelen. En dan grijp je sneller weer naar de lippenbalsem om die droge lippen te verhelpen. Zo beland je al snel in een vicieuze cirkel.

Beste ingrediënten

Volgens dermatoloog Joshua Zeicher is het dan ook belangrijk om te kiezen voor lippenbalsems die de lippen niet te veel afsluiten. Hij raadt in een artikel van The Sydney Morning Herald dan ook aan op balsems met de ingrediënten bijenwas, sheaboter, minerale olie, kokosolie, jojoba-olie, squalene, paraffine, petrolatum en cetylalcohol te vermijden. Wat wel een goed ingrediënt zou zijn, is lanoline oftewel wolvet. Even puzzelen met het etiket van je lippenbalsem dus!

Bron: Tips en Weetjes | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook