Ai: dit kan de reden zijn van een terugkerende blaasontsteking

Heb je al meerdere keren een blaasontsteking gehad? Dan kan dat hierdoor komen.

Genoeg water drinken, plassen na de sex en het liefst altijd katoenen ondergoed dragen. We weten wat we moeten doen om blaasontstekingen te voorkomen. Toch kan de pech je treffen. Heb je nu al meerdere keren een blaasontsteking gehad? Dan kan dat hierdoor komen.

Mentale reden

We hoeven degenen die weleens een blaasontsteking hebben gehad er echt niet op te wijzen hoe vervelend het is. We voorkomen het liever dan het te genezen. Toch is het niet altijd zo simpel – hoeveel cranberrysapjes je ook drinkt – en kun je een terugkerende blaasontsteking krijgen. De reden daarachter heeft niets te maken met de hoeveelheid water die je drinkt of welk ondergoed je draagt. Het kan ook iets mentaals zijn.

Plasklachten

Een oorzaak van die terugkerende blaasontsteking kan ook met angst te maken hebben. Klinkt misschien wat vaag, maar de verklaring is vrij plausibel. Door angst kun je namelijk last krijgen van je blaas, zo beaamt ook uroloog Daisy Vrijens. “We zien in onze praktijk dat er een overlap bestaat tussen plasklachten en angst en depressie”, stelt Vrijens van het Maastricht UMC + op de medische MedNet.nl.

Onderzoeken

Verschillende medici bogen zich over de kwestie en uit verschillende onderzoeken bleek dat er wel degelijk een verband is tussen angstige gevoelens en de gezondheid van je blaas. Uit de onderzoeken bleek dat er een associatie was tussen mensen met en depressie en een overactieve blaas, wat dus kan resulteren in een blaasontsteking. Ook bleek die associatie er te zijn bij mensen die angstige gevoelens ervaren.

Wat te doen?

Een depressie aanpakken of angstgevoelens verminderen is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Weet in ieder geval dat er veel experts zijn die jou graag willen helpen als je hiermee kampt. Hoe moeilijk het ook is, het begint bij contact opnemen met je huisarts. Samen kunnen jullie kijken wat voor jou de beste behandelmanier is.

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws