Wow! Dit gebeurt er met je huid als je (tijdelijk) stopt met alcohol

Een 'Dry February' dan maar of?

Drink jij weleens alcohol? Dan zul je misschien wel gemerkt hebben dat je huid de volgende dag onrustig is. Dat je net iets minder fris en fruitig bent, neem je dan voor lief. Maar wat gebeurt er eigenlijk met je huid als je vanaf nu de alcohol helemaal laat staan?

Onderzoek

Dat alcohol niet bepaald een wondermiddel is voor je huid, zal je waarschijnlijk niet verbazen. Onderzoek heeft aangetoond dat regelmatige consumptie van alcohol kan zorgen voor een vitaminetekort, weefselschade, verstoring van ontstekingsreacties en verminderde collageenproductie. Dit kan zich allemaal uiten door wallen onder je ogen, een ‘ingezakt’ gezicht en meer zichtbare bloedvaten in je wangen. “Alcohol droogt je lichaam uit. Een van de eerste plekken waar je dit ziet, is je huid”, vertelt dermatoloog Stacy Chimento tegen Well+Good. “Het zorgt ook voor ontstekingen, waardoor je huid er vlekkerig, rood, moe en droog uit kan gaan zien.” Kortom: je ziet er vermoeid én ouder uit.

Sterk én glowy

Hoewel je huid misschien niet de enige reden is om de glaasjes alcohol (een tijdje) te laten staan, is het een onvermijdelijke en erg welkome bijkomstigheid. Als je 31 dagen de fles alcohol laat staan – zoals tijdens Dry January – merk je al verschil in je huid, zegt dermatoloog Rachel Nazarian tegen Well+Good. “Je zult zien dat je huid sterker begint te worden. Je huid ziet er binnen de eerste twee weken een beetje glowier en minder rood uit.”

Hydrateren

Wil je je huid nog een extra handje helpen? Dan raadt dr. Nazarian aan om je gezicht te behandelen met voedende crèmes. Vooral crèmes met ingrediënten als hyaluronzuur en ceramiden zullen je huid volgens haar goed hydrateren. Last van roodheid? Dan kun je beter kiezen voor een crème met niacinamide. Tot slot helpt bakuchiol bij het stimuleren van collageen en elastine – zonder de huid uit te drogen – om vroegtijdige huidveroudering tegen te gaan.

Kun je geen afscheid nemen van alcohol? Dan raadt dr. Nazarian aan om zo nu en dan een glaasje rode wijn te drinken, dat doet je huid het minst kwaad. Cheers op een mooie huid!

Bron: Dingen voor Vrouwen | Beeld: iStock

Laatste nieuws