5 tips om te onderhandelen in lastige situaties

Zo word je een pro.

Lees ook

Wil je die salarisverhoging of heb je een ander zwaar gesprek voor de boeg? Met deze tips onderhandel je als een pro.

1/ Bepaal je doelen en schrijf ze op

Bedenk welke aspecten absoluut niet onderhandelbaar zijn en over welke aspecten je compromissen over wilt sluiten. Zo heb je tijdens het gesprek een duidelijker plan en raak je minder snel off-track.

2/ Begrijp de positie van de ander

Wanneer je de positie van de ander begrijpt en je je kunt verplaatsen in zijn/haar situatie, kun je ook met betere en overtuigende argumenten komen. Kom met een win-winsituatie dat de ander écht niet kan weigeren.

3/ Doe research

Doe voorafgaand aan het gesprek eerst wat onderzoek naar het onderwerp. Zo voorkom je dat je eigenlijk heel onrealistische of onbeleefde eisen stelt. Wil je graag onderhandelen over een salarisverhoging? Ga dan eerst even na wat anderen met een soortgelijke functie verdienen.

4/ Zet hoog in (maar blijf realistisch)

Vraag tijdens de onderhandelingen meer dan je zelf verwacht te krijgen, zodat jullie nog ruimte hebben om compromissen te sluiten. Maar blijf natuurlijk wel realistisch: wanneer je een salarisverhoging van duizenden euro’s voorstelt, kom je eerder wat onprofessioneel over.

5/ Blijf bij het onderwerp

Vooral tijdens een gesprek met meerdere personen kan je gemakkelijk afdwalen van het onderwerp en vergeten wat het doel van de onderhandeling was. Houd daarom de doelen die je bij tip 1 hebt opgeschreven bij de hand, zodat je erop kunt terugvallen als dat nodig is.

Met collega’s praten over je salaris: do or don’t?

Bron: Lifehack | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook