‘Stress op werk zorgt ervoor dat je thuis meer eet’

En dít kun je ertegen doen.

Lees ook

Je hebt vast weleens gehoord van het fenomeen ‘stress-eten’. Voel je een enorme druk omdat de deadlines in je nek hijgen? Dan ben je al gauw geneigd om naar een reep chocolade of een pak koekjes te grijpen.

Daar blijft het niet bij, beweren onderzoekers van de Michigan State University. Door stress op werk zou je namelijk ook ’s avonds minder gezond eten. “Werknemers met stress eten meer dan gewoonlijk en kiezen voor junkfood in plaats van gezond eten”, aldus onderzoeker Daisy Chang. “Ten eerste komt dat doordat eten soms gebruikt wordt om iemands negatieve stemming te verlichten”, vult collega-onderzoeker Yihao Liu van de University of Illinois uit. “Mensen vermijden instinctief negatieve gevoelens en staan meer open voor gevoelens van verlangen. Ten tweede kan ongezond eten ook een gevolg zijn van een minder goede zelfbeheersing. Wanneer mensen gestrest zijn op werk, slagen ze er minder goed in om hun gedachten en gedrag effectief af te stemmen op hun persoonlijke doelstellingen en sociale normen.”

Hoe we dit kunnen oplossen? Door op tijd naar bed te gaan en ervoor te zorgen dat je nachtrust er in elk geval niet op achteruit gaat. “Een goede nachtrust geeft opnieuw energie en kracht, waardoor je beter om kunt gaan met stress en minder gevoelig bent voor ongezond eten.”

De top 5 etenswaren die funest zijn voor je huid >

Bron: IPS, HLN | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook