Geen handbagage? Dan krijg je voorrang op Schiphol

Nooit meer wachten?

Lees ook

Check jij al je bagage in en stap jij dus zonder of met weinig handbagage het vliegtuig in? Dan heb je geluk, want Schiphol gaat experimenteren met een ‘no trolley’-doorgang. Lees: een doorgang waarbij je sneller door veiligheidscontroles kunt en de doorstroming wordt geoptimaliseerd.

Waar een aantal jaar geleden een koffer van zo’n 20 kilo bij je ticketprijs inbegrepen zat, moet je tegenwoordig steeds meer geld betalen om een koffer in te checken. Een logisch gevolg is dat steeds meer mensen met een handbagagekoffer op reis gaan, wat zorgt voor opstopping bij veiligheidsscans. Worden de passagiers met en zonder handbagage van elkaar gescheiden, dan zou de wachttijd volgens hoogleraar Sicco Santema van de TU in Delft met minuten worden teruggebracht. Passagiers zouden volgens hem het verschil zeker kunnen merken.

Later deze week zullen er meer details rondom het experiment worden onthuld. Zo moeten er bijvoorbeeld nog duidelijke criteria worden opgesteld rondom de passagiers wel of geen gebruik mogen maken van de no trolley-doorgangen. Het experiment maakt deel uit van een groot Europees project en het doel is om de wachttijd van huis tot de plaats van bestemming met een uur te verminderen. Vanaf zaterdag 1 juli gaat het beleid in.

Onthuld: dit zijn de 10 onveiligste vakantiebestemmingen >

Bron: NOS | Beeld: ANP Foto

Laatste nieuws

Zie ook