Expert: kledingstress bestaat écht

En met déze tips voorkom je het.

Expert: kledingstress bestaat écht

Meerdere keren per week is het raak: je staat voor je kast – die overigens uitpuilt van kleding – maar je hebt geen idee wat je aan moet trekken. Ook al weten we dat we onze outfits het beste een avond van tevoren klaar kunnen leggen, schiet het er toch vaak bij in waardoor het ’s ochtends weer haasten geblazen is.

Kledingstress noemen we het ook wel, maar bestaat zoiets eigenlijk echt? Kan het écht serieuze gevolgen als stress en negatieve gedachten hebben? Psychologe Jo Hemmings legt het uit aan Marie Claire UK.

Als we de psychologe mogen geloven bestaat er iets als te veel keuze hebben, of het nu gaat om welke film je wil kijken, wat je vanavond gaat eten of wat je uit de kast trekt. “Als we overweldigd raken door alle keuzes, kan dat zorgen voor angstgevoelens”, legt ze uit. “Wanneer we blootgesteld worden aan te veel keuzes, raken onze hersenen – die al overvol zijn – gestrest. Dit zorgt ervoor dat we ons meer zorgen maken over wat we aan moeten trekken dan dat we blij zijn met de brede keuze die we hebben. Een kleinere en minder volle garderobe is dus eigenlijk beter; dit zou ons een meer tevreden en minder angstig gevoel geven.”

Maar goed, we blijven vrouwen en de liefde voor winkelen zit nu eenmaal in onze aard. Dus hoe lossen we dit op? Er zijn een paar trucs. “Ruim je kledingkast op en sorteer het op kleur en type. Bijvoorbeeld je broeken aan de ene kant, je rokken in het midden en jurken rechts. En sorteer iedere kledingsoort op kleur zodat het minder overweldigend is voor je brein. Haal bovendien de off-season kleding uit je kast.”

Daarnaast adviseert Jo toch je kleding een avond van tevoren klaar te leggen om het haastige gevoel in de ochtend te voorkomen. Van je ondergoed tot je sokken, rok en top: alles op een stapel en dan naar bed. Voorkomt een hoop stress!

Werkt een digital detox echt tegen stress? >

Bron: Marie Claire UK | Beeld: iStock