Waarom jus d’orange vies smaakt als je net je tanden hebt gepoetst

Dit heb je vast weleens meegemaakt!

Lees ook

Iedereen kent het gevoel: je hebt je tanden gepoetst, neemt daarna een slok jus d’orange en hebt de meest vieze smaak ever in je mond. De sinaasappelsap (en sap van andere citrusvruchten) is ineens enorm bitter, zelfs al heb je je tanden al een half uur geleden gepoetst en tussendoor iets anders gegeten. Hoe dit kan? Wij hebben het antwoord voor je. 

Allereerst is het belangrijk om het een en ander te weten over je smaak. Zodra je iets eet, worden de smaakpapillen in je mond aan het werk gezet. Eén smaakpapil bestaat uit vijftig tot honderd smaakcellen, welke weer aparte receptoren hebben om verschillende smaken te kunnen waarnemen. Het is dus niet zo dat je tong verdeeld is in bepaalde zones die bijvoorbeeld alleen zoet, zout, zuur, bitter of umami kunnen proeven – dat is een fabeltje. 

Een smaak bindt zich vervolgens aan een receptor en geeft de hersenen een signaal van de smaak; zó proef je. Er zijn echter stoffen die de receptoren in de war kunnen brengen. Eén van die stoffen is de zeep-achtige stof natriumlaurylsulfaat, dat in tandpasta zit om het te laten schuimen. Deze stof verstoort de zoetreceptoren. Hoogleraar orale biochemie Enno Veerman aan het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam legt dit in de Volkskrant. Hij vertelt dat wanneer je zoetreceptoren door de tandpasta zijn verstoord, je dan zoet niet meer kunt proeven en alleen nog bitter en zuur waarneemt als je jus d’orange drinkt. Daarnaast zorgt het er ook nog eens voor dat de bittere stoffen versterkt worden. 

Hoe je het kunt oplossen? Volgens Veerman is het gewoon een kwestie van wachten tot de receptoren weer zijn hersteld. Dit duurt in de meeste gevallen ongeveer een uur. Ook zou je voor een natuurlijke tandpasta kunnen kiezen zonder natriumlaurylsulfaat. 

Inspirerende foto van plus-size blogger gaat hele wereld over >

Bron: Happy in Shape | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook