Dít zou je vaker moeten doen als je het minder warm wil hebben

Don't shoot the messenger...

Lees ook

Terwijl de één het liefste heeft dat de tropische temperaturen zo snel mogelijk overwaaien, kan het voor de ander niet warm genoeg zijn. Maar hoe kan het dat sommige mensen goed tegen de hitte kunnen en anderen niet? Thermofysioloog Koen Levels legt het uit aan RTL Nieuws

Volgens de deskundige is het deels afhankelijk is van je bouw. “Mensen met veel lichaamsvet zullen snel last hebben van hitte. Omdat vrouwen doorgaans meer lichaamsvet hebben, hebben zij het met dit weer moeilijker. Ouderen hebben het nu ook zwaar, en kinderen ook omdat ze relatief meer lichaamsoppervlakte hebben dan volwassenen. Ze raken de hitte daardoor moeilijker kwijt.” Het ligt ook aan hoe je ermee omgaat, sommige mensen krijgen een stressreactie. Je lichaam gaat dan in de overlevingsstand: je maakt meer stresshormonen aan, je hartslag gaat omhoog en je zweet meer. Dit hangt volgens Levels meer af van je genen. 

Wat je eraan kunt doen om die stressreactie niet te krijgen? Train je lichaam om er beter tegen te kunnen. “Als je sport, zorg je ervoor dat je lichaamstemperatuur stijgt. Door veel te sporten, wen je aan die hoge lichaamstemperatuur. Daardoor zal je minder last hebben van warm weer”, aldus Levels. “Zorg er daarnaast voor dat je genoeg zout binnen krijgt, zo kan je lichaam je vochtbalans goed regelen. En blijf ook genoeg koolhydraten eten, want die hitte kost je lichaam erg veel energie.”

Dit doet het eten van één avocado per dag met je lijf >

Bron: Beau Monde | Beeld: iStock

Laatste nieuws

Zie ook